Feiring av det enestående egget

Hva med et posjert egg på Verdens Eggdag? Foto: MatPrat

Egg spises med stor glede over hele verden, og er den mest næringsrike og næringstette naturlige matvare som finnes. I fattige land er hønsehold ekstra viktig for folk, for eggets protein har høy verdi for menneskekroppen. Ikke rart egget har sin egen, internasjonale feiring.

World Egg Day blir i år markert for 31. gang, alltid på den andre fredagen i oktober. Det er The International Egg Commission som står bak tiltaket.

I anledning verdens eggdag, presenterer vi en rekke funfacts som egget.

Vitaminpille

Egg er naturens egen vitaminpille, men obs: Må ikke svelges hele!

Eggehvitestoff

Eggehvitestoff = gamle dagers betegnelse for protein.

Solens vitamin

Egg gir en god dose D-vitamin, og D trenger vi jo alle!

Merkes som klær

Egg blir vekt-sortert og merket S, M, L og XL

Overnatte på kjøkkenbenken

Egg skal bo i kjøleskap, men kan med fordel overnatte på kjøkkenbenken.

Temperér!

Sørg for at eggene har romtemperatur før du lager mat med dem. Da sprekker de ikke så lett i kokende vann, og det blir lettere å skrelle hardkokte egg. Du får også luftigere og mer vellykket bakverk, som sukkerbrød til bløtkake.

Brunt eggeskall

Verper brune høner brune egg? Ofte, men ikke alltid. Fargen på hønas «ørestein» (en liten kalkskive på hver side av hodet) er den samme som fargen på eggeskallet.

To plommer

Hvorfor kan det være dobbel plomme i et egg? En helt naturlig «nybegynnerfeil» hos unge høner, der de slår ett eggeskall rundt to plommer.

Seks dagers uke

Høna legger gjennomsnittlig seks egg i uka. Så tar hun kanskje lørdagsfri!

Kylling av egget?

Som regel er ikke eggene du kjøper befruktet, det er ingen hane i hønseflokken. Høna legger uansett egg seks ganger i uka.

Hane en sjeldenhet

På en del økologiske gårder har de noen få haner, mest for å holde ro i hønseflokken. Men selv om egget er befruktet når det verpes, må det ruges på ved 45 °C i 21 dager for å få en kylling.

Hver mann sin høne

Tidligere Landbruksminister Lars Sponheim utløste latterbrøl i Stortingssalen, da han foreslo «hver mann sin høne», som løsning på det forventede egg-underskuddet til påske.

3,5 millioner

Vi har ikke så mange høner i Norge som Sponheim foreslo, men vi har akkurat passe mange til å dekke vårt forbruk.

½ egg eller litt mer

Vi spiser gjennomsnittlig litt mer enn et halvt egg per person per dag. 200 egg i året ligger vi gjennomsnittlig på, og et gjennomsnittsegg veier 63 gram.

Egg-spisende folk

Selv om vårt norske egg-forbruk har økt litt de seinere år, er vi sånn midt på treet i verdenssammenheng. Storspiserne finner vi i Japan, Malaysia og Mexico, de spiser nesten dobbelt så mange egg som oss!

Kilde: Nortura

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR