Flere egg gir sunnere kosthold

Egg er naturens egen miltivitamin-pille, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn (t.v.) og Anne Margrethe Langhus, begge Nortura. Foto: Elisabeth Strøm

Eggforbruket dobles i påsken. Da spiser vi et egg om dagen. Det kan vi gjerne fortsette med ellers i året også, for ingen matvarer gir flere næringsstoffer enn egget, ifølge Nortura.

– Egget er naturens egen multivitamin-pille, med mineraler, sporstoffer og verdens beste protein i tillegg, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Nortura.

Spiser man egg litt oftere, uten å øke det totale kaloriinntaket, blir kostholdet sunnere, fremhever hun.

Mexico er den største egg-nasjonen i verden med et inntak på 352 egg per person i året. I Norge spiser vi 192 egg i året, og må se oss slått av både danskene og svenskene, som spiser henholdsvis 245 og 217 egg i året.

– Egg er både en næringsrik og en næringsriktig matvare. Alle grupper av befolkningen, i alle aldre, kan få mer matglede og bedre ernæringsstatus ved å øke eggforbruket, fortsetter Kringlebotn, og oppfordrer oss alle til å tenke litt «påske hele året».

Det daglige egget kan varieres, det kan kokes, stekes, bli eggerøre, omelett, fiskegrateng, grønnsaksform eller en nattlig biff tartar.

Til gamle og syke er eggeretter ofte gode minner som vekker matlyst og matglede.  Her også Helsedirektoratet ute med sin oppfordring om et egg hver dag, fortsetter hun.

Alt unntatt vitamin C

Alle har hørt om tomme kalorier. Egg er det motsatte, siden det inni eggeskallet finnes større eller mindre mengder av alle de næringsstoffene som skal til for at et nytt liv kan utvikle seg og vokse, alt unntatt vitamin C.

– Kyllingen kan danne vitamin C selv, fortsetter Kringlebotn, så den trenger ikke dette vitaminet inni egget. Dermed må vi mennesker får det fra noe annet, som frukt, bær, grønnsaker, juice eller poteter.

Folket har talt

I to undersøkelser Norstat nylig har utført for Nortura, fremkommer det at fire av fem mener egg bidrar til et sunt kosthold og at kun 2,2 % nevner kolesterol som forklaring på at de ikke spiser egg oftere enn tre ganger i uka.

– Og det er først og fremst aldersgruppen over 60 som fortsatt nevner kolesterol; det som var verdens største myte om mat en gang, avslutter Åse Kringlebotn.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR