Flyvende hormoner

I dag skal jeg fortelle om et lite molekyl som heter eten og som består av 2 karbonatomer og 4 hydrogenatomer. Det produseres årlig svimlende 140 millioner tonn eten fra råolje. Siden det er en usynlig gass er eten ikke noe vi uten videre legger merke til i omgivelsene våre. Men om mange eten-molekyler kobles sammen til lange kjeder får vi polyeten (PE) som er det vanlige plastposer er laget av. Det som kanskje vil overraske mange er at eten også er et naturlig vekstregulerende hormon som mange planter selv produserer.

Eten kan påvirke både spiring, rotdannelse, blomstring, felling av blader og modning av frukt. Og det er selvsagt det sistnevnte som gjør eten interessant på kjøkkenet. De gamle egypterne visste at fiken kunne modnes på treeet ved å skjære litt i skallet. Dette trigger produksjon av eten hos fiken, og de hadde lært dette ved å observere at fiken utsatt for vepsestikk modnet raskere. Kineserene produserte eten ved å brenne røkelse og kunne på den måten fremskynde modning av pærer. En av grunnene til at vi i dag har et stort utvalgt av frukt tilgjengelig året rundt er at frukt kan plukkes, lagres og transporteres umoden. Noen dager eller uker før salg eksponeres frukten for eten under kontrollerte forhold som setter i gang modningsprosessen.

Det er kun såkalte klimakteriske frukter som kan modnes ved hjelp av eten, det vil si frukt som eple, banan, pære, aprikos, fersken, mango, papaya, pasjonsfrukt, avokado og tomat. Disse fruktene produserer selv eten som framskynder modning. Neste gang du kjøper en 2-pakning med spisemoden avokado kan du legge merke til at den er pakket i en delvis perforert plastfolie som har til oppgave å «samle opp» eten. Selv om sommeren vi har lagt bak oss var særdeles lang og varm i Sør-Norge var det ikke alle tomatene i hagen som rakk å bli skikkelig modne ute. Men takket være dette lille plantehormonet i gassform som «flyr» rundt på kjøkkenet, kan de grønne tomatene få litt ekstra hjelp til å bli røde. Rent praktisk gjøres dette ved å legge tomatene i en lukket boks eller papirpose ved romtemperatur. Tomatene produserer selv eten, men prosessen kan fremskyndes ved å legge moden frukt, for eksempel et eple, en banan eller en avokado i boksen sammen med tomatene. Tomatene på bildet var dessverre litt for grønne til å kunne reddes helt – de har noen flekker som ikke blir skikkelig røde.

Martin Lersch, dr. scient.

webmaster@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://blog.khymos.org eller følg meg på @tastymolecules

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR