– Forventer handling og friske penger

Forbundsleder Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet.

I helgen presenterte Høyre, FrP og Venstre den nye regjeringsplattformen. Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet er svært fornøyd med at partiene står samlet om å gå kjøkkenveien for å bedre tilbudet til eldre på institusjon.

Tekst: Elisabeth Strøm

I plattformen heter det at partiene vil «Etablere en tilskuddsordning til kjøkken i sykehjem, blant annet basert på erfaringer fra Danmark, for å gi et bedre tilbud til eldre på institusjon.»

«Yes! Politisk påvirkning nytter!», skriver forbundslederen på sosiale medier.

– Dette er noe vi har spilt inn til alle politiske partier – også i forbindelse med reformen Leve hele livet. Det er veldig tilfredsstillende at budskapet vårt er fanget opp, sier Steffensen.

Kjøkken tilbake på sykehjem

Statsminister Erna Solberg har ved flere anledninger tatt opp mat til eldre på institusjon. I 2016 besøkte hun sykehjem i København, som hadde redusert underernæring blant sine beboere ved et så enkelt tiltak som å endre måltidsrytmen. Dette fulgte Solberg opp i nyttårstalen sin samme år. Da sa hun blant annet at institusjoner i Norge skal ha en god grunn for ikke flytte tidspunktet for middagsserveringen. I dag er det mer normalen enn unntaket at middag serveres på ettermiddagen.

Også Siv Jensen har ved flere anledninger løftet fram hvor stor betydning mat har for eldes helse og livskvalitet. Etter valgkampen i 2016 ble hun intervjuet i Aftenposten og fikk spørsmål om valgkampens største øyeblikk. Jensen svarte: «Hvis jeg får velge ett, må det bli da jeg fikk spise hjemmelaget lunsj med beboerne på Fagerborghjemmet. Det var så hyggelig å se hvordan de eldre satte pris på mat som både lukter og ser god ut. Derfor vil jeg også ha kjøkkenet tilbake til sykehjemmene».

Danske erfaringer

Danske myndighetene deler nå ut midler for andre gang fra en pott som er forbeholdt kommunale kjøkken som vil utvikle bedre rammer rundt det gode måltid for eldre.

– I Danmark er det flere og flere institusjonskjøkken som gjenåpnes, nettopp fordi man ser at kjøkken nært beboerne har mange fordeler. Det skaper gode måltidsopplevelser, noe som igjen kan reduserer underernæring.  Mitt inntrykk er at den siste danske tilskuddsordningen handler om å bedre de fysiske rammebetingelsene rundt måltidene. Kost- og ernæringsforbundet håper at tilskuddsordningen som nevnes i plattformen innebærer at det skal legges til rette for å produsere mer mat lokalt, sier Steffensen.

Han vil nå kontakte Kost- og ernæringsforbundets søsterorganisasjon i Danmark for å få fram hvordan satsingen i Danmark har fungert. Dette vil danne grunnlag for et innspill til helse- og omsorgsdepartementet.

– Mat til eldre ble ikke nevnt med et ord i statsbudsjettet. At det nå eksplisitt nevnes i plattformen er en positiv nyhet, og det blir spennende å se hva partiene legger i tilskuddsordningen. Kost- og ernæringsforbundet forventer både handling, konkrete resultater og friske penger, avslutter forbundsleder Arnt Steffensen.

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR