Frisk av mat

Tittelen viser at dette er en bok som går rett inn i tida; å spise seg frisk er et høyaktuelt tema. Boka er oversatt fra spansk og skrevet av dr. George D. Pamplona-Roger. I forordet, skrevet av dr. Jaon Sabaté, professor i ernæring ved Loma Linda University i California, blir vi minnet om at temaet var aktuelt allerede for to tusen år siden da den moderne medisinens far Hippokrates sa: Måtte din mat være din medisin, og måtte din medisin være din mat. Forskjellen til i dag er at vi vet så mye mer om hvordan enkelte matvarer og næringsstoffer virker i kroppen.

Dr. Pamplona-Roger har satt seg fore å lage et leksikon for matvarer med helbredende kraft. Han tar for seg mer enn hundre naturlige matvarer fra planteriket og beskriver næringsinnholdet i disse og hvilke funksjoner de kan ha i forhold til forebygging og helbredelse. Hver råvare er plassert i et kapittel om en kroppsdel eller funksjon. Vi finner titler som Mat for hjertet, Mat for øynene, Mat for stoffskiftet og Mat ved infeksjoner. I sistnevnte kapittel kan vi lese om matvarer som kan styrke immunforsvaret og om de som svekker det. Det gis klare råd om hva vi skal spise mer og mindre av. Råd som vi kan velge å følge eller la være. Og OBS!: Forfatteren tar ikke på seg å være den enkeltes lege.

Det er ikke opp til meg å bedømme sannhetsgehalten i denne enorme mengden av helsepåstander. Bokas forfatter hevder å basere seg på nyere forskning, og her er det gjort mye grundig arbeid; bibliografien er omfattende. Dessuten fungerer oppslagene godt med en gjennomført bruk av ikoner eller symboler som er lett å forholde seg til. Registrene er tydelige med sidehenvisninger. Jeg vil tro at Frisk av mat finner veien til mange bokhyller og vil bli flittig brukt av dem som ønsker å gjøre mest mulig for egen helse.

Forlaget opplyser at de første 3000 eksemplarene ble solgt ut med en gang og nye 3000 ble trykket. Dette helseleksikonet treffer nok mange helsebevisste nordmenn hjemme.

George D. Pamplona-Roger:
Frisk av mat
Norsk Bokforlag 2006
Innbundet, 384 sider
Pris: 362,-

Kjøkkenskriveren nr. 7 – 2006

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR