Ga råd til matministeren

Gerd Sofie Andresen (t.v.) mener det sosiale rundt måltidet betyr like mye som maten. Dette fikk hun formidlet til landbruks- og matminister Jon Georg Dale da tredje runde av konkurransen Gylne Måltidsøyeblikk ble lansert.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) og direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sparket nylig i gang tredje runde med konkurransen Gylne Måltidsøyeblikk. Dette foregikk på Babettes dagsenter på Kjelsås i Oslo, og ministeren fikk flere gode innspill fra hjemmeboende eldre.

Myrer bo- og servicesenter hadde lagt godt til rette for den gode samtalen på Babettes dagsenter: Nydelig dekket bord, kyllingsuppe med rotgrønnsaker og kaker på menyen. Fem eldre hjemmeboende i bydelen Nordre Aker var invitert til å spise lunsj sammen med matministeren, direktøren i Forbrukerrådet og lederen av bydelsutvalget.

Spre suksesshistoriene

De to første konkurransene i Gylne Måltidsøyeblikk hadde som mål å gi et løft til sykehjemsmaten. I år utvides konkurransen til også å inkludere dagsentrene. Målet er å løfte fram gode matordninger for eldre hjemmeboende.

– Mange eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Også for denne gruppen er det viktig med gode måltidsløsninger. God ernæring kan både bremse utvikling av demens og få ned medisinbruken, sier Dale.

Departement arbeider for å styrke mattilbudet til eldre. For å forebygge underernæring er det viktig å tenke ernæring før eldre havner på sykehjem. Rapporter anslås at mellom 10-60 prosent av eldre hjemmeboende anses som underernærte når de skrives inn i sykehjem. I tillegg viser tall fra Statistisk Sentralbyrå at hvis man skal opprettholde dagens mattilbud i 2050, krever dette at det blir produsert over 150 millioner offentlige måltider årlig.

– For å opprettholde kvaliteten må det i framtiden tenkes annerledes. Å gjøre noe med systemet rundt maten kan forandre verden, sier Dale.

Randi Flesland i Forbrukerrådet la til at det er store forskjeller rundt om i landet.

– Forbrukerrådet laget rapporten «Appetitt på livet» i 2015. Arbeidet med rapporten viste at det fungerer bra i mange kommuner, mens andre sliter. Målet med årets konkurranse er å få fram og spre de gode eksemplene, sa Randi Flesland.

Randi Flesland i Forbrukerrådet ønsker å få løftet fram de gode eksemplene slik at kommunene har noe å strekke seg etter.

Det handler om tid

Myrer bo- og servicesenter henter og bringer bydelens hjemmeboende eldre til Babettes dagsenter. Her får de eldre servert både frokost og middag. Gerd Sofie Andresen (92) bor på Kjelsås og benytter seg av tilbudet to dager i uka.

De andre dagene lager hun middag selv hjemme – med god hjelp av datteren.

– Hjemme går det helst i forskjellig fisk, koteletter, lunsjkaker eller restemat. Så hender også at jeg går innom kjøpesenteret i nærheten og spiser, forteller hun.

Til matministeren har hun et klart budskap:

– Det handler ikke bare om det som ligger på tallerkenen. Det handler også om tid. Hjemmehjelpen bør ikke bare sette maten på bordet, men også kunne bruke et lite kvarter på å slå av en prat, sier hun.

Både Ole Kristiansen (78) og Alf G. Nordby (97) mener frokosten på Babettes gir den beste starten på dagen. Dagens første måltid er ren hygge.

– Det er det vi kaller god drøs hjemme på Sunnmøre. Det betyr å nyte, uten stress, kommenterer matministeren.

Sosiale møteplasser

Per H. Christiansen (H) er bydelsleder i i Nordre Aker i Oslo.

Per H. Christiansen representerer partiet Høyre og er leder av bydelsutvalget i Nordre Aker i Oslo. For anledningen hadde han tatt med seg bokklassikeren Babettes gjestebud av Karen Blixen.

– I ti år har vi hatt nok og riktig ernæring på dagsordenen. Mat og måltider er like viktig for eldre som bor hjemme alene som for dem som bor på sykehjem. Vi må lage systemer rundt de hjemmeboende som sikrer og motiverer dem til å spise nok, sier Christiansen.

Han har følgende budskap til ministeren:

– Ernæring er viktig, men vi må ikke glemme hvor viktig det sosiale er rundt måltidet.

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR