Gloppen best på mat til eldre som bor hjemme

Gloppen best på mat til eldre som bor hjemme

Frivillighetsleder Elfrid Rauset Håheim til venstre, og kjøkkensjef Gunnvor Sunde. Foto: Pårørendeaksjonen/ Anita Vatland.

– Matordningar er avgjerande for å møte eldrebølga som kjem om få år. Eg håpar fleire vil la seg inspirere og lære av mattilbodet til Gloppen Omsorgssenter, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Dale peker på at når flere eldre vil bo hjemme, er det nødvendig å legge til rette for at eldre får levert mat på døra som gir måltidsglede og riktig ernæring. I år deltok 53 kjøkken og institusjoner med matordninger for eldre i konkurransen Gylne Måltidsøyeblikk. Ut fra et spørreskjema har juryen vurdert matordningene, og kåret Gloppen Omsorgssenter som vinner.

Mattradisjoner og matvarer i sesong

De eldre som får mat hjem fra Gloppen Omsorgssenter er sikret sine daglige gylne øyeblikk. Kjøkkenet lager rundt 220 porsjoner hver dag, hvorav 90 porsjoner leveres hjem. Kjøkkenet har hyppig utskifting av menyen, og dei eldre kan velge ulike hovedretter hver dag. Gloppen serverer matvarer som er i  sesong, og bevarer mattradisjoner. Frivillige hjelper Gloppen til å levere varm mat på døra hver dag , mens det er hjemmesykepleien som koordinerer matbestillingene, heter det i en pressemelding fra departementet.

Matomsorg på agendaen

Sandane kommune har satset på omsorg i hjemmet, og har lagt vekt på at mat er viktig. Det er godt forankret i toppledelsen i kommunen, noe som er svært positivt og et eksempel til etterfølgelse.

Flere gode kandidater

Det var flere gode kandidater i finalerunden. Også Bjerkreim Omsorgssenter og Åfjord Helsesenter har meget gode tilbud til sine hjemmeboende, og var tett på vinneren i konkurransen. Glomstua Omsorgssenter er på god vei, og har mange gode planer for å løfte seg det lille ekstra.

Gylne Måltidsøyeblikk har i år vært et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og Forbrukerrådet. I juryen hadde Landbruks- og matdepartementet med seg Randi Flesland ved Forbrukerrådet, Anita Vatland ved Pårørendeaksjonen, og Jette Dyrnes ved Helsefagarbeiderne i Delta. Juryens begrunnelse var enstemmig.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR