Har forsket fram helt nye måltider

 

Norske forskere har utviklet to helt nye, sunne middagsmåltider som er spiseklare etter en rask runde i mikrobølgeovn. Lang holdbarhet og bedre næringsinnhold bør gjøre maten meget godt egnet for storhusholdninger, mener forskerne.

 

 

Det helt spesielle med matrettene er at ingrediensene ikke er forhåndsprosessert, med unntak av pasta og ris. Kjøttet, fisken og grønnsakene er rå, og smaker veldig godt etter at det er varmet i mikrobølgeovn.

De norske deltakerne i EU-prosjektet Double Fresh har konsentrert seg om to måltider. Det ene er en kyllingrett som består av hel kyllingfilet, broccoli, blomkål, gulrøtter, forhåndskokt ris og saus. Det andre er et laksemåltid består av laksefilet, blomkål, gulrøtter, bønner, forhåndskokt pasta og saus. Måltidene innholder begge ca. 500 g. Rettene er ikke tilsatt salt, og inneholder lite fett. Det er naturlig rene produkter, og forskerne har vært opptatt av å få tak i råvarer av høy kvalitet, og med kort tid fra slakting til prosessering. Når måltidene i tillegg får lovord fra mer enn hundre forbrukere, er det grunn til å være fornøyd.

– Vi har gjennomført omfattende forbrukstekster og tilbakemeldingene er overveldende. Personer som i utgangspunktet ikke liker fisk sier fiskeretten er kjempegod, sier forsker Nina Veflen Olsen ved Nofima Mat.

Tyttebær for miljøet

I løpet av prosjektperioden har måltidene blitt testet så mange ganger at man med sikkerhet kan si at de har en holdbarhet på 12 dager, ved en temperatur på 4 grader.

– Dette er veldig bra! I Nederland, for eksempel, har måltider av denne typen en holdbarhet på 5-6 dager. Det innebærer at inntil 20% av «ready-to-cook»-produkter i Nederland må kastes eller selges til nedsatt pris. Fra et miljøperspektiv er det viktig at vi har fått til dobbelt holdbarhet, sier Oddvin Sørheim, som har vært en sentral forsker i prosjektet Double Fresh.

En av årsakene til at de har klart å få til 12 dagers holdbarhetstid, er at kyllingen ble trukket i en tyttebærmarinade i ca 10 minutter. Dette er gjort for å drepe bakteriene som naturlig ligger utenpå kjøttet. Marianden setter ikke smak, men kan gjøre kyllingkjøttet litt rødere enn vanlig.

Dampventil

I prosjektet har det vært testet ut en rekke ulike gassblandinger med oksygen, karbondioksid og nitrogen. Det må være hårfin balanse i gassblandingen inne i pakningen. Grønnsakene puster, og man må derfor ha små hull eller perforeringer i lokket.

– Etter mye testing har vi funnet en riktig balanse som ivaretar både kvalitet og holdbarhet på alle ingrediensene. Vi har også fått gode resultater med en dampventil som åpner seg automatisk når det blir varmt inni pakningen i mikrobølgeovnen, forteller Oddvin Sørheim.

Tilpasninger for storhusholdninger

Ingen av de norske industripartnerne som har deltatt i prosjektet Double Fresh kommer til å satse på produktene akkurat nå. I følge Nina Veflen Olsen skyldes det først og fremst at måltidene gir store utfordringer med hensyn til produksjon og logistikk og derfor krever kostbare nyinvesteringer.

Nå ønsker de å sjekke ut interessen for måltidene i storhusholdningsmarkedet.

– Dette er sunne og næringsrike måltider som består av kjente råvarer som fisk, kylling og rotgrønnsaker. Jeg vil tro det er måltider som også vil falle i smak der, sier Olsen, som gjerne ønsker kontakt med lesere av Kjøkkenskriveren som finner dette interessant.

Forskerne har ikke regnet på pris, men sier at det er mulig å gjøre tilpasninger både på emballasje og råvarer for å tilpasse seg storhusholdningsmarkedet.

BOKS

Double Fresh

Dette er et EU-prosjekt hvor Nortura, Fjordland, Nofima Mat og 17 andre bedrifter, institutter og universiteter fra en rekke EU-land har deltatt. Hensikten med prosjektet har vært å utvikle nye, smakfulle og sunne måltider for det europeiske markedet. Hvert land har utviklet måltider for sitt eget marked. Landene har samarbeidet om teknologi for prosess og pakking, og utført like forbrukerundersøkelser.

 

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR