Hjemmelaget vann

Det vi får i oss aller mest av er vann. Men likevel er vann noe av det vi er dårligst til å beskrive rent smaksmessig. Kommenteres smaken på vann dreier det seg som regel om en usmak. Godt vann defineres av mange som fravær av smak. Men det overraskende er at godt vann fra springen faktisk har ganske mye smak, og dette blir veldig tydelig ved sammenligning med destillert vann. Destillert vann er vann som kokes og blir til damp. Dampen ledes så over en kald overflate slik at den kjøles ned, kondenserer og dermed blir til vann igjen. Som en følge av dette inneholder destillert vann ingen salter og smaker følgelig flatt og kjedelig. Vann fra springen derimot inneholder litt salt i form av kalsium-, natrium-, magnesium-, karbonat-, sulfat- og klorid-ioner i tillegg til oppløste gasser (luft og karbondioksid), noe man lett kan demonstrere ved å fylle et glass med kaldt vann og la det stå på benken noen timer så boblene blir synlige. Det er saltet og gassene som er med på å gi vannet smak og munnfølelse.

Selv er jeg veldig glad i vann med kullsyre og har derfor en kullsyremaskin på kjøkkenet. Kullsyre gir vannet enda mer «smak», men sammenlignet med kjøpt mineralvann fra kjente kilder rundt i verden smaker hjemmelaget kullsyrevann heller lite. Grunnen til dette er at vannet i springen tross alt inneholder ganske lite salt (i hvertfall i Norge hvor vi generelt har veldig bløtt vann – i Danmark er situasjonen en helt annen). Som kjemiker fikk jeg derfor lyst til å lage mineralvann på kjøkkenet, og det er faktisk ikke så vanskelig som det høres ut.

Begynn med en enkel blanding av vanlig bordsalt og natron. Siden det er lite som skal til anbefaler jeg å blande ut nok salt for 100 liter (!) vann i samme slengen. Det vil si at du veier ut 100 g salt og 5 g natron. Vannet lager du så på følgende måte: Ha ca. 1/100 av saltblandingen (= 1 gram eller en liten halv teskje – det gjør ikke noe om det blir litt mer eller mindre) i flasken og fyll med 1 liter kaldt vann. Tilsett så kullsyre og skru på korken. I løpet av noen minutter vil saltene ha løst seg opp i vannet (se bildet). Smak på vannet og sammenlign gjerne med kullsyret vann uten ekstra salt. En litt mer avansert blanding (igjen for 100 liter) kan bestå av 10 g salt, 50 g magnesiumsulfat og 50 g kalsiumsulfat. De to sistnevnte saltene fåes kjøpt i butikker som selger ingredienser for ølbrygging. Framgangsmåten for å lage vannet er som over. Ta kontakt om du ønsker å eksperimentere, så sender jeg en Excel-basert kalkulator for å beregne nøyaktig mengde salter for å «kopiere» kjente mineralvann på kjøkkenet hjemme.

Martin Lersch, dr. scient.

webmaster@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://blog.khymos.org eller følg meg på @tastymolecules

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR