Hva er det med bygg?

Den unnselige, men tradisjonelle byggen er på vei til å nå nye popularitetshøyder. Denne gangen er det ikke smaken, men alle de positive helseeffektene som lokker.

ByggBygg har tradisjonelt vært mye brukt i Norge. Byggen er nøysom og relativt lett å dyrke i våre karrige utkanter, den kan brukes til alt fra bakst, som fyll i supper og til å lage malt for ølbrygging. I flatbrød er bygg en selvskreven ingrediens, på samme måte som grynsodd ikke er det samme uten byggrynene. I andre deler av verden ristes byggen og brukes som smakstilsetning i maten. I Japan er bygg-te eller byggavkok sett på som den reneste helseeliksiren, og vinter som sommer tyller de i seg store mengder bygg-te – kald, og uten sukker.

Løselig fiber

Fra forskernes ståsted er det innholdet av både løselige og uløselige fibre som gjør byggen så interessant. Flere studier har vist en sammenheng mellom inntak av bygg og bedre kolesterolverdier, jevnere blodsukker og mindre vektøkning – tilstander som de fleste av oss ønsker å holde under kontroll. Bygg inneholder en spesiell type løselig fiber som kalles betaglukan. Dette fibret er jevnt fordelt i hele byggrynet, men det er litt mer rett under skallet. Å bruke hele byggryn eller sammalt byggmel sikrer derfor det beste inntaket av betaglukaner fra bygg.

Betaglukan og kolesterol

Når betaglukaner kommer ned i tarmen, trekker det til seg vann og blir på en måte mer flytende – i motsetning til fiber fra hvete, som ikke lar seg løse i vann. Den flytende fiberblandingen vil så kunne trekke til seg kolesterol og binde det slik at kolesterolet blir skilt ut med avføringen. Forskerne tror denne egenskapen forklarer mye av effekten på kolesterolnivået hos de som spiser mye bygg. Studier fra Australia viser at bygg kan redusere nivåene av kolesterol, spesielt det uheldige kolesterolet LDL, hos pasienter med forhøyede verdier. Mat som har en slik effekt, er viktig å inkludere i kosten for å forebygge høyt kolesterol. Kolesterolsenkende medikamenter har gjennom flere år ligget på toppen blant de mest solgte medikamentene i Norge.

Betaglukan og diabetes type 2

Diabetes type 2 er en livsstilssykdom som skyldes en kombinasjon av arv, lite fysisk aktivitet og mye fet og søt mat over tid. Sykdommen er på rask fremmarsj i Norge, og Diabetesforbundet anslår at 50 000 nordmenn går rundt med sykdommen uten å være klar over det. Disse kommer i tillegg til de 120 000 som allerede er diagnostisert. Type 2-diabetikere har relativt sett lite insulin i kroppen og får dermed ikke flyttet nok sukker fra blodet og inn i cellene. Dermed stiger blodsukkeret, med symptomer som tørste, høy urinproduksjon, slapphet og hodepine. Får tilstanden gå ubehandlet hen, kan det ende med nerveskader i beina og øynene, hjertesykdom eller utslitte nyrer.

Blodsukkeret stiger når vi spiser sukker og stivelse fra brød, pasta, kornvarer, kaker og så videre. Jo mer fiber det er i maten, jo mindre blir blodsukkerstigningen. En lav eller jevn blodsukkerstigning er gunstig for alle, men spesielt for type 2-diabetikere. Betaglukanene i bygg kan påvirke hvor raskt magesekken tømmes for mat. Jo saktere maten slippes ut fra magesekken og videre ned i tarmsystemet, jo lavere blir blodsukkerstigningen som naturlig følger når maten blir absorbert fra tarmene. Dermed vil et kosthold som inkluderer bygg, være diabetesvennlig.

Overvekt

Overvekt er en tilstand som rammer stadig flere av oss. Selv om mange overvektige føler seg friske, er det funnet en sterk sammenheng mellom for høy vekt og en rekke sykdommer som diabetes type 2, hjertesykdom, kreft og slitasjegikt, for å nevne noen. Forebygging og behandling av overvekt har dermed mye større helsemessige gevinster enn det rent kosmetiske vi ser i speilet.

Bygg kan virke positivt for de som ønsker å gjøre noe med vekten sin. Det ser ut til at bygg med betaglukan kan gjøre deg god og mett – ja, mye mettere enn du egentlig burde vært, med tanke på hva du har spist. En passe mett person vil i liten grad får behov for å småspise mellom måltidene, dermed reduseres risikoen for vektøkning – eller det kan resultere i vektreduksjon for de som i utgangspunktet veide litt for mye. Igjen er det effekten på magesekktømmingen som er avgjørende.

Vitaminer

Det er ikke bare fiberinnholdet som gjør bygg spennende. Det er rikt på antioksidanten vitamin E. Denne antioksidanten spiller en vesentlig rolle når det gjelder å forhindre at kolesterolet harskner i kroppen. Harsk kolesterol (okdisert LDL) er enda mer uheldig for hjertehelsen enn vanlig kolesterol. Kombinasjonen av betaglukan og vitamin E i bygg er dermed svært hjertevennlig.

I tillegg inneholder bygg B-vitaminet folsyre som også beskytter mot hjertesykdom, i tillegg til andre B-vitaminer som er med på energiomsetningen i kroppen.

Gluten

På lik linje med hvete inneholder bygg proteinet gluten, som glutenallergikere og cøliakere ikke tåler. Bygg passer dermed ikke inn i kosten til disse pasientgruppene.

Kjøkkenskriveren nr. 5 – 2006

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR