Hvilken vin til hvilken ost?

Sist gang skrev jeg om ost og vin og om hvordan tanniner i rødvin reagerer med proteiner i ost. Denne gangen skal det også handle om vin og ost, og nærmere bestemt om hvilken vin som passer til hvilken ost. Matspalter i aviser og kokebøker er fulle av anbefalinger om hvordan ost og vin bør kombineres. Spørsmålet er om det er vitenskapelig hold i slike anbefalinger?

Det er gjort forbausende lite forskning på kombinasjonen av ost og vin. Det lille som er gjort stammer fra en svensk doktorgradsavhandling og en amerikansk hovedfagsoppgave. I begge tilfellene har det dreid seg om sensoriske studier av hvordan ost påvirker smaken av henholdsvis hvitvin og rødvin. Studiene ble blant annet utført ved at man sammenlignet smaken av vin rett før og rett etter at man hadde hatt en ostebit i munnen. Hovedkonklusjonen var at ost demper smaken av vin! Effekten var ganske lik for de forskjellige kombinasjonene av ost og vin. Det var bare smørsmaken i vin som av og til ble forsterket av ost.

Dette er kanskje overraskende, men jeg får skynde meg å legge til at dette ikke trenger å være negativt. Hjernen opplever smak ut fra kontraster og variasjon, så vekslingen mellom ost og vin gjør at vi totalt sett opplever begge sterkere enn om vi bare skulle spist ost eller bare drukket vin. Vi skal heller ikke glemme at vin er meget godt egnet til å rense munnhulen og forberede smaksløkene på en ny munnfull ost.

Forskerne bak den amerikanske studien som så på kombinasjonen av rødvin og ost kommenterer avslutningsvis at en praktisk konsekvens av funnene deres er at man kan nyte en ost man liker med en hvilken som helst rødvin man liker. Det synes jeg er et meget godt råd, og jeg deler det gjerne med dere. Det betyr også at mange av anbefalingene i bøker og aviser nok bør tas med en klype salt.

Les mer på khymos.org

Kjøkkenskriveren nr. 4-07

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR