Landbruks- og matminister Bård Hoksrud inviterer til seks inspirasjonsdager om matglede og helse for eldre. Samlingene blir arrangert flere steder rundt om i landet.
Måltidsglede er er en av satsningsområdene i meldingen Leve hele livet. Mat for eldre inkluderes også i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge.
Denne høsten arrangeres seks inspirasjonsdager i Alta, Vadsø, Ålesund, Hamar, Grimstad og i Mosjøen hvor dette er tema. Seminarene er gratis.
– God mat er grunnleggende for god helse og livskvalitet gjennom hele livet. Nå arrangerer vi seks inspirasjonsdager. Målet er å bidra til flere gode måltider på sykehjem, redusere underernæring hos den eldre befolkningen og gi dem som jobber i eldreomsorgen faglig påfyll, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud på regjeringen.no.
Skal inspirere ansatte i eldreomsorgen
Inspirasjonsdagene arrangeres for de som arbeider med matfag, de som har pleieoppgaver i institusjoner og i hjemmetjenesten, og for de som inspirerer kommuneadministrasjonen til å se sammenhenger mellom innkjøp av mat, kosthold og matglede.
– God matomsorg reduserer medisinbruk og gir bedre livskvalitet. Det er avgjørende for å møte flere samfunns- og helseutfordringer. Inspirasjonsdagene vil løfte fram gode eksempler til inspirasjon for ansatte i eldreomsorgen, sier Hoksrud.
Program og påmelding
Inspirasjonsdag i Alta
Tid: 10, oktober, kl. 12.00 – 16.30
Sted: Alta videregående skole, Skoleveien 15, 9510 Alta
Oppmøte: Registrering kl. 11.30
Tid: | Program: |
12.00 | Velkommen. Landbruksdirektør Berit Nergård Nyre, Troms |
12.15 | Matnasjonen Norge og Leve hele livet. Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet. |
12.35 | Måltidsglede og samhandling. Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskole |
13.15 | Samisk mat på menyen. |
14.00 | Pause |
14.30 | Mat og helse for den eldre befolkningen. Hanne Lessner, ernæringsfysiolog. |
15.15 | Måltidsvennprosjektet. Stina Johannessen, fagsykepleier i Horten. |
15.35 | Matomsorgs eksempler fra Nordkapp kommune. Mai Britt Bøe. |
15.55 | Matinspirasjoner fra et kokkeståsted. Jonny Trasti. |
16.15 | Avslutning |
Inspirasjonsdag i Vadsø
Tid: 11, oktober, kl. 12.00 – 17.00
Sted: Scandic hotell Vadsø. Oscarsgate 4, 9811 Vadsø
Oppmøte: Registrering kl. 11.30
Tid: | Program: |
12.00 | Velkommen. Landbruksdirektør Thorhild Gjølme i Finnmark |
12.15 | Matnasjonen Norge og leve hele livet. Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet. |
12.35 | Måltidsglede og samhandling Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskole |
13.15 | Samisk mat på menyen. Berit Marie Eira, Sametingsråd. |
14.00 | Pause |
14.30 | Mat og helse for den eldre befolkningen. Hanne Lessner, ernæringsfysiolog. |
15.15 | Gode kommunale eksempler. |
15.50 | Innspill fra salen. |
16.15 | Avslutning |
Inspirasjonsdag i Ålesund
Tid: 16, oktober, kl. 10.30 – 16.30
Sted: Borgun VGS, Yrkesskolevegen 20, 6011 Ålesund
Oppmøte: Registrering kl. 10.00
Tid: | Program: |
10.30 | Velkommen. Landbruksdirektør Frank Madsøy. |
10.45 | Matnasjonen Norge og leve hele livet. |
11.15 | Måltidsglede og samhandling. Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskole. |
12.00 | Voss kommune tar matomsrog på alvor: Hva trenger vi å bli bedre på? Therese Knag, prosjektleder for matomsrogen i Voss kommune. |
12.20 | Presentasjon av lunsjen – til inspirasjon. Borgund VGS |
12.30 | Lunsj |
13.30 | Matglede i EU: Noe å lære? Kjøkkensjef Ronald Takke i Molde kommune. |
14.00 | Måltidsvennprosjektet Stina Johannessen, fagsykepleier i Horten kommune. |
14.30 | Pause |
14.45 | Gode kommunale eksempler |
15.45 | Spørsmål til foredragsholdere |
16.15 | Avslutning |
Inspirasjonsdag i Hamar
Tid: 20. november, kl. 10.00-15.30
Sted: Hamar kulturhus, Torggata 100, 2317 Hamar
Oppmøte: Registrering kl. 09.30
Tid: | Program: |
10.00 | Velkommen. Anne Kathrine Fossum, assisterende fylkesmann. |
10.15 | Matnasjonen Norge og leve hele livet. Rikard Knutsen, politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet. |
10.45 | Måltidsglede og samhandling. Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskole |
11.30 | Ordførere om arbeid med mat for eldre |
12.00 | Tilpasset lunsj blir presentert av kjøkkensjef på Valuta, Hai Hang. |
12.15 | Lunsj |
13.00 | Gode kommunale eksempler |
13.45 | Måltidsvennprosjekt. Stina Johannessen, fagsykepleier i Horten kommune. |
14.15 | Veien videre – innspill fra salen |
15.15 | Oppsummering og avslutning |
Inspirasjonsdag i Grimstad
Tid: 26. november, kl. 10.30-16.00
Sted: Grimstad kulturhus, Storgaten 33, 4876 Grimstad
Oppmøte: Registrering kl. 10.00
Tid: | Program: |
10.30 | Velkommen. Stein Ytterdahl, fylkesmannen i Aust Agder. |
10.45 | Matnasjonen Norge og leve hele livet. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen. |
11.15 | Offentlig innkjøp av mat. Jan Audun Juveng, OFA/Agder fylkeskommune. |
12.00 | Kulturinnslag |
12.10 | Maten som medisin og måltidsvennprosjekt. Trond Andresen fra Greveskogen VGS og Stina Johannessen, fagsykepleier i Horten kommune. |
13.00 | Lunsj |
14.15 | Gode kommunale eksempler |
15.00 | Mat, matkultur og måltidsglede. Bodil Nordjorde, matkulturverner og kokebokforfatter. |
15.45 | Oppsummering og avslutning |
Inspirasjonsdag i Mosjøen
Tid: 4. desember, kl. 10.30-16.00
Sted: Mosjøen videregående skole, Kirkegata 9, 8656 Mosjøen
Oppmøte: Registrering kl. 10.00
Tid: | Program: |
10.30 | Velkommen. Fylkesmannen. |
10.45 | Matnasjonen Norge og Leve hele livet. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen. |
11.15 | Måltidsglede og samhandling. Kai Victor Hansen, Norsk Hotellhøgskolen. |
12.00 | Mat og helse for den eldre befolkningen. Hanne Lessner, ernæringsfysiolog. |
12.45 | Lunsj |
13.30 | Fra beite til bord – matgleden for alle? Elise Rønningen |
14.00 | Er kjøkkenmangfold mulig? |
14.15 | Gode kommunale eksempler |
15.45 | Oppsumering og avslutning |