Jakter på flere Gylne måltidsøyeblikk

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale og Forbrukerrådets direktør Randi Flesland lanserte tirsdag 19. april årets konkurranse "Gylne måltidsøyeblikk" på Paulus alders- og sykehjem. Her sammen med Grete Børke, daglig leder ved Attendo Paulus sykehjem.

Alle ordførere og alders- og sykehjem rundt om i landet får nå invitasjon fra landbruks- og matminister Jon Georg Dale om å delta i årets utgave av konkurransen Gylne måltidsøyeblikk.

Konkurransen «Gylne Måltidsøyeblikk» er ledd i arbeid med å øke matglede, trivsel og dermed bedre helse på landets syke og aldersinstitusjoner. Målet med årets konkurransen er å finne frem til de syke- og aldershjemmene som bevisst tar beboerne sine med i ulike mataktiviteter. Det kan være når menyer skal utvikles, bord dekkes og vafler stekes. Også pårørendes mulighet til å spise sammen med sine kjære og bruk av lokale matvarer vil bli tillagt vekt. Brukermedvirkning, bruk av lokalmat og matvalg er altså stikkord for årets konkurranse.

Tenk nytt

Det er en undersøkelse fra Høgskolen i Østfold som danner grunnlag for årets konkurranse. Undersøkelsen viste blant annet at det er uvanlig at beboere deltar i menyplanleggingen på sykehjemmet. De har i det store og hele lite påvirkningsmuligheter. Derfor ønsker juryen i årets konkurranse fremme institusjoner som legger vekt på medvirkning av brukere og pårørende.

– Tenk nytt, tenk bredt og tenk inkludering, oppfordrer seniorrådgiver Stine Sem i landbruks- og matdepartementet.

Departementet håper på like stor respons i år som i fjor. I 2015 deltok 148 sykehjem fra samtlige fylker i konkurransen Gylne måltidsøyeblikk. Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal gikk av med seieren. Nygård bo- og behandlingssenter i Sandefjord og Bidensol sykehjem i Stavanger mottok ærespris.

Tilpassede måltider

Nytt av året er at departementet samarbeider med Forbrukerrådet.

– De er opptatt av forbrukervalg, beboerinvolvering og innflytelse, både for brukere og pårørende, i matlaging og mataktiviteter, sier Jon Georg Dale.

Konkurransen er et virkemiddel for å bidra til at eldre får servert personlig tilpasset måltider av høy kvalitet hver dag.

I fjor var Gylne måltidsøyeblikk en fotokonkurranse. I år skal deltakerne svare på et spørreskjema om måltider og måltidsinnretning i egen institusjon. Her må deltakerne svare på spørsmål rundt temaer som brukermedvirkning, antall måltider og tidspunkt for disse i løpet av døgnet, lengde på nattfaste, gjennomføring av pårørende-undersøkelser og hvordan resultatene av disse blir fulgt opp.

De beste syke- og aldershjemmene med best score får besøk av en jury som siden kårer vinneren. Konkurranseperioden er fra 20. april til 20. mai. Vinneren kåres i september/oktober.

Informasjon om konkurransen finnes på nettsiden til landbruks- og matdepartementet, Forbrukerrådet og hos Fylkesmannen i hvert fylke. Klikk her for å komme til spørreskjemaet.

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR