Usikkert tas det i deigen som ligger på bordet, men det skal ikke mange minuttene til før flittige hender kyndig håndterer sandkakedeigen ned i små former. Dette er kjent aktivitet for alle rundt bordet, som mimrer om juletider som har kommet og gått.
– Ja, dette har jeg gjort mye, sier Annie (92), mens deigklumpene blir forvandlet til sandkaker i formene. – Nå blir det ikke til at jeg baker så mye. Nå er det andre i familien som tar seg av det, smiler hennes bordvenninne Laila (84). – Men det er jo veldig hyggelig å bake, og ikke minst sammen, er de enige om.
Tid for kjente aktiviteter
Julen er en tid for tradisjoner, og å omgås familie og venner. For mange eldre som bor på sykehjem byr det på vanskeligheter, fordi de har flyttet fra sine hjem og ikke kan feire jul med familien lenger slik som man pleide. Mange har også en kognitiv svikt, mange har demenssykdom, noe som ytterligere forsterker utfordringer med gjenkalling av minner samt evner til å gjennomføre det man pleide å gjøre før og fordi de sliter med hukommelsen.
Men julen byr også på gode muligheter til aktiviteter som kan bidra til å bringe fram minner. Å bake småkaker er en slik tradisjon som bidrar både med lukt, smak og kjente bevegelser i selve bakingen mener Nasjonalforeningen for folkehelse og Opplysningskontoret for brød og korn.
Tilrettelegge for gode stunder
Alle sykehjem skal ha slike tilbud som hjelper beboerne å hente fram minner og delta i aktiviteter som kan gi dem mestring. På dette området kan også frivillige og familie bidra, og det er fint når sykehjemmene legger til rette for at det lar seg gjennomføre.
– Rundt om i landet deltar våre frivillige aktivitetsvenner og medlemmer i helselag og demensforeninger i juleaktiviteter som bidrar til å hente fram gode minner om jul hos demenssyke. Denne frivillige
aktiviteten gjøres med glede, fordi det gir god mening til alle som deltar, både de som bor på sykehjemmene og de som kommer på besøk, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, interesseorganisasjonen for personer med demens og deres pårørende i en pressemelding.
– Selv om demens gjør at vi ikke kan lage nye, gode minner, kan vi lage gode stunder. Å få oppleve lukt og smak av julebakst kan hente frem gode opplevelser og følelser fra tidligere i livet. Det er med på å nettopp lage en ekstra god stund, og det har stor verdi, sier Mina Gerhardsen.
Hun har sammen med Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og eldre på Midtåsenhjemmet bakt serinakaker, krumkaker og sandkaker.
– Å bake julekaker er fellesskap, sier Torunn Nordbø. – En slik aktivitet bidrar både til mestringsfølelse i tillegg til å skape julestemning og hygge.
Det mimres over bakebordet på Midtåsenhjemmet i Oslo. Noen husker godt at baketradisjoner ble gitt videre fra generasjonene over. Andre forteller om krumkakejernet som ikke var elektrisk og måtte snus under stekingen.
– Det blir gode samtaler rundt bakingen. Vi lærer av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt på tvers av generasjoner, sier Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun oppfordrer alle alders- og sykehjem til å tilrettelegge for at beboere kan få bake i førjulstiden.