Knall til med den kuleste knollen

Illustrasjonsfoto: frukt.no

Basisgrønnsakene gulrot, purre, løk og sellerirot, som du blant annet trenger til en skikkelig god kraft, blir ofte omtalt som de fire store i vår kokkeverden. Den største og kuleste av dem er selleriroten.

– Sellerirot har alltid vært en av mine store favoritter sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen (foto) i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Gulbrandsen forteller at selleriroten har egenskaper som ingen andre grønnsaker har. Denne herligheten er proppfull av fyldig nøtteaktig og krydret aromatisk smak og bidrar til å gi et løft til mange retter og krafter. Sellerirot er nydelig i supper, mos, gratenger, frikasséer, pureer og i wok. Finkuttet sellerirot er godt i friske salater. Og ikke minst, den er super å bake hel i ovnen. Det tar litt tid, men en slik enkel rett vil garantert overraske. Eller du kan lage tynne skiver og ovnssteke dem med kebabkrydder og kopiere ideen til Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren fra Statholdergaarden. De hadde sellerirotkebab på sin vinnermeny i konkurransen Årets grønne kokk i fjor. Det er kjempegodt å bruke selleri som alternativ til kjøtt i en slik rett.

Toril Gulbrandsen byr gjerne på de nyeste oppskriftene på den herlige knollen. Her er hennes tips:

Sellerirot- og eplesalat:

https://www.frukt.no/oppskrifter/sellerirot–og-eplesalat/

Fries av sellerirot:

https://www.frukt.no/oppskrifter/sellerirot-fries/

Selleribiff med rød pesto:

https://www.frukt.no/oppskrifter/selleribiff-med-rod-pesto/

Sellerirot-kebab:

https://www.frukt.no/oppskrifter/sellerirot-kebab/

Potens og mental klarhet

Sellerirot er proppfull av fiber og viktige næringsstoffer, noe som har vært kjent siden tidenes morgen. Den har også andre fantastiske egenskaper. Allerede i oldtidens Hellas var det godt kjent at selleri kunne være et botemiddel for «frynsete nerver», og forskning i 1970- og 80-årene har vist at den eteriske oljen i selleri har en beroligende virkning på nervesystemet. I middelalderen ble selleri brukt både som medisin og som krydder i mat. Antagelig kom selleriplanten til Norge med munkene, men sikre opplysninger om dyrking her i landet har vi ikke fra tidligere enn på 1600-tallet. I en legebok fra Ulvik fra 1500-tallet anbefales det å drikke saft eller avkok av sellerirot for nyrestein og kolikk. Selleri har i lang tid vært assosiert med seksualitet, fertilitet, bedre potens og mental klarhet. Den kjente italienske elskeren, og kanskje historiens største playboy, Giacomo Casanova var kjent for å spise selleri regelmessig for å styrke sin seksuelle energi. Greit å vite!

Fakta om selleriroten

  • Også kalt knollselleri. Begge tilhører Skjermplantefamilien, som også inkluderer persillerot, gulrot, fennikel og pastinakk.
  • Kommer opprinnelig fra områdene rundt Middelhavet, men dyrkes i dag over hele Europa.
  • Selges i begynnelsen av sesongen med bunterot med gresset på. Dette gresset kan brukes, fersk eller tørket. Utover høsten og vinteren selges selleriroten avskåret, hele eller i stykker som er plastpakket.
  • Sellerirot er mye brukt i norsk husmannskost.

Kilde: frukt.no

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR