Koker igjen etter fire år

– Vi har gått og ventet på dette. Vi ga aldri opp håpet, sier Gunn Karin Botnen og Anne Britt Bø. De har endelig fått et kjøkken å gå til, den ene som kokk, den andre som kjøkkensjef.

Glade kokker på eget kjøkken: Gunn Karin Botnen (t.v.) og Anne Britt Bø er på plass ved grytene igjen. I fire år har de vært på post, bokstavelig talt, etter at de aller fleste institusjonskjøkkenene i Bergen kommune ble lagt ned. Gunn Karin Botnen forteller at hun fattet håp da byråd Trude Drevland sa at hun skulle få gjort noe med dette før hun gikk av.

2. april – i påskeuken 2007 – var de i gang med produksjonen på Lyngbøtunet. Kjøkkenet sto som det hadde stått i de fire årene, så det var bare å ta det i bruk. Kjøkkensjef Anne Britt Bø, som egentlig har tittelen avdelingsleder, forteller at de er fire ansatte, hun selv og en kokk i hel stilling og to kokker i halv stilling. De lager middag til ca. 75 i huset og rundt 60 på to seniorsenter. Alt er kok-server, så her er en av kokkene på vakt i helga. Det betyr jobb tredjehver helg.

Mat fra bunnen av
Lyngbøtunet ligger vakkert til i bydelen Laksevåg i Bergen. Utenfor vinduene står bjørka lysegrønn og nedenfor ser de et lite vatn. Både Gunn og Anne Britt er nye her, de var på hvert sitt kjøkken tidligere og kjente ikke hverandre. De forsikrer at de allerede har det helt topp. De har sagt ja til å ta inn to lærlinger og gleder seg til det. De vet de må skjerpe seg når de har lærlinger.

Det er like før de skal ut med middagen til avdelingene når vi kommer på besøk. Dagens middag er skinkegrateng med erter, gulrot og poteter og dessert. Menyen følger stort sett resten av Bergen kommune, i hvert fall på hovedrettene, men i motsetning til kjøkkenet på Gullstøltunet, lager de maten samme dag som den spises.
– Anne Britt gir oss frihet til å utfolde oss. Det er bra, sier Gunn. – Vi skal lage alt fra bunnen av og får lov å være kokker.
– Vi får fine tilbakemeldinger på maten, og pleierne er veldig glade for at de får middagen levert varm. Men vi kan ikke ta alt på en gang. Vi får se når vi har fått lærlinger og litt mer utstyr om vi kan få det slik vi vil, sier kjøkkensjefen.

Ville være kokker
Det var aldri aktuelt å bli omsorgsarbeider, for noen av dem. Ikke hadde de lyst til det og skolegang og praksis ville ha tatt mange år. Å få lønn noen måneder og så bli arbeidsledig var heller ikke noe godt alternativ. Dermed gikk de begge fra produksjonskjøkken til avdeling, der de tok imot og serverte den maten som kom fra et av de to produksjonskjøkkenene.

– Det var tungt å gå på postkjøkkenet mange ganger, sier Anne Britt. – Jeg tenkte på å slutte, men holdt håpet oppe.
– En ting var bra med å jobbe på post. Du så hva du kunne gjøre for å tilpasse kosten til den enkelte. Det var en stor fordel å komme i kontakt med brukerne. Jeg hadde opplæring på pleierne, så de sluttet å rote i hop maten, men la opp slik at hver ting var for seg.
– Ja, du kunne se måltidet fra kjøkkenets side, fortsetter Anne Britt. – Men vi hadde veldig lite å hjelpe oss med. Den ekstra fløteskvetten som vi hørte om på kurs, ble det aldri noe av.

– Hvordan reagerte dere da dere fikk ny kjøkkenjobb?
– Det var fantastisk deilig, sier Anne Britt, og legger til: – Og vi er blitt lovet at det skal vare.
Gunn: – Jeg ble utrolig glad. Jeg var lei av å ikke få gjøre noe skikkelig. Her trives jeg allerede.
Anne Britt: – Ja, det var lett å se på deg da du var til intervju at du var moden for et skifte!
– Vi har det bare fint no, avslutter de to, som er kommet hjem til kjøkkenet.

Bakgrunn:
Kjøkkenproduksjonen i Bergen kommune ble kraftig redusert med kjøkkenreformen for fire år siden. 48 kjøkken ble lagt ned og de fleste ansatte ble flyttet over i andre jobber eller takket ja til omskolering eller sluttpakker.
Den gjenværende produksjonen er organisert som et kommunalt foretak under navnet Gullstølen Kjøkken, Bergen KF. På Gullstøltunet har det hele tiden blitt produsert etter kok-kjølprinsipper til flere sykehjem. Kjøkkenene på Lyngbøtunet og Kolstihagen, som er gjenåpnet i april i år, er avdelinger under Gullstølen Kjøkken. Daglig leder i Gullstølen Kjøkken er Øyvind Bergreen.
Resten av behovet for mat til hjemmeboende eldre og institusjoner i Bergen kommune leveres fra 1. april i år av VIP Norge AS. Produksjonen foregår på Matglede AS, som tidligere leverte til kommunen via Bergen Matforsyning AS.

Kjøkkenskriveren nr 3-07

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR