Krever retningslinjer for måltider i skolen

Etter å ha reist på frokostbesøk i alle Norges 19 fylker ber melk.no myndighetene om å tilrettelegge for frokost på skolen. Forskning viser at frokost både bidrar til økt konsentrasjon og forebygger overvekt.

Melk.no har i tillegg til den store frokostreisen der de har besøkt vanlige norske hjem, også gjennomført en landsomfattende undersøkelse om nordmenns frokostvaner. I tillegg har de samlet norsk og internasjonal forskning på frokostmåltidet.

Alle landets fylker, inkludert Svalbard, har vært bidragsytere til Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) sin initierte handlingsplan. Hensikten er å øke fokuset på den norske frokostens betydning. Planen har tre helt konkrete tiltak som melk.no mener myndighetene må sette i gang med umiddelbart:

– Myndighetene må utarbeide forbedrede retningslinjer for mat og måltider i barnehage og skole gjennom konkrete anbefalinger om frokostens sammensetning og kvalitet.

– Myndighetene må kvalitetssikre at undervisningen om frokost i mat- og helsefaget er i tråd med læreplanen.

– Helsedirektoratet bør utarbeide matvarebaserte (kostholdsråd) råd som forklarer «den optimale frokosten», dvs hvilke mat- og drikkevarer frokosten bør inneholde. Dette kan gjerne synliggjøres ved en egen «Frokosttallerken», som visualiserer tydelig hvilke mat- og drikkevarer frokosten gjerne bør bestå av – og få flere til å følge disse.

Rimelig ordning

Tirsdag 16. oktober presenterte melk.no handlingsplanen under en frokost med elevene på Lutvann skole i Oslo. Lutvann skole har siden 2008 servert gratis frokost til elevene. Dette er i følge rektor Halvard Hauge en svært rimelig ordning, som blant annet bidrar til at elvene både kommer presist til timen, og er bedre forberedt til skoledagen. For Lutvann Skole koster ikke tiltaket mer enn rundt 25.000 kroner i året, og en stor andel av skolens barn benytter seg av tilbudet.
– På sikt bør det legges til rette for at alle elevene kan både kjøpe eller få sunn og næringsrik frokost på skolen, sier daglig leder Ida Berg Hauge i melk.no. 

Gode kostholdsvaner
Forskning viser at frokostspising bidrar til økt konsentrasjon på skolen frem til lunsj. Ernæringsfysiolog i Melk.no, Hanne Hennig Havdal, understreket hvor viktig frokosten er for å skape gode kostholdsvaner. Hun pekte blant annet på at gode frokostvaner skapes allerede i ung alder, og at skoletiltakene vil være viktige i dette arbeidet.

I handlingsplanen ber Melk.no også om at undervisningen om frokost i mat- og helsefaget kvalitetssikres. Det er i dag over 70 prosent ufaglærte i mat- og helsefaget og det mangler også undervisningsmateriell om måltidets betydning.

– Vi mener det er på tide for myndighetene å stå opp for den tradisjonelle norske frokosten med meieri- og kornprodukter. Den er ernæringsmessig helt i verdenstoppen og verdt å ta vare på. Forskningen viser at å spise frokost gjør det enklere å komme opp i anbefalt inntak av de næringsstoffene kroppen trenger påfyll av hver dag, hjelper barn til å konsentrere seg bedre på skolen og bidrar til å holde vekten, sier Ida Berg Hauge.

Om Handlingsplanen:

Handlingsplanen er utarbeidet av Melk.no som verktøy for hvordan man skal ta vare på norske frokosttradisjoner, og sikre at flere får kunnskap om og tilgang til en næringsrik frokost. I planen har ernæringsfysiologer i Melk.no sett nærmere på norsk og internasjonal forskning om frokost, det presenteres resultater fra en landsomfattende undersøkelse om nordmenns frokostvaner og erfaringer fra Den store frokostreisen. Overlege Serena Tonstad ved Avdeling for preventiv kardiologi ved Oslo universitetssykehus Ullevål forteller også om hvordan frokosten er en hjørnestein i forebygging av overvekt. Handlingsplanen inneholder tre helt konkrete tiltak til hva myndighetene bør gjøre for å sikre flest mulig en næringsrik frokost.

Her kan du laste ned handlingsplanen i sin helhet: http://www.melk.no/sitefiles/6/dokumenter/Diverse_prosjekter/Melk_Handlingsplan

BILDETEKST
Melk.no og daglig leder Ida Berg Hauge la fram handlingsplanen i forbindelse med en skolefrokost på Lutvann skole i Oslo.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR