Matleksikon – på norsk

At det kommer et matleksikon på norsk er en sjelden begivenhet. KOM Forlag utgir i høst et Matleksikon med 20.000 ord og uttrykk som har med mat å gjøre. Leksikonet rommer Kjell E. Innlis egenhendig innsamlede database gjennom mange år som lærebokforfatter. Det gjenspeiler en enorm arbeidskapasitet, usedvanlig stor matfaglig interesse og en evne til systematikk man sjelden ser. Det er et imponerende arbeid som ligger bak dette verket.

Oppslagsordene i Matleksikon er selvfølgelig sortert alfabetisk slik at du kan slå opp hva det måtte være. Dumper du borti noe som skulle vise seg å være et garnityrnavn, får du henvisning videre til den retten eller rettene der navnet brukes. Der får du fremgangsmåten i detalj. Et eksempel: Oppslagsordet Balzac rommer først litt biografi om forfatteren, deretter henvisning til retter i det franske kjøkken der Balzac er et garnityrnavn: egg (eggerøre og kaldt), kjøtt (tournedos) og suppe (jevnet). Jeg bladde videre til tournedos, der tournedos Balzac blir beskrevet. Tournedosvarianter fyller intet mindre enn 13 sider! Slår du opp på saus, finner du mer enn 20 sider med sausvarianter – altså flere hundre sauser – utenom dessertsauser, som er et eget oppslagsord. Sausnavnene er også oppgitt på fransk, tysk og engelsk, nyttig for den som skal skrive menyer.

Matleksikon ser ut til å romme alt det du kan komme til å få bruk for av kjøkkenfaglig terminologi, enten du er kokk eller amatør. 20.000 oppslagsord, 3.000 garnityrnavn, 12.000 oppskrifter og 1.500 råvarer – det blir til sammen et komplett oppslagsverk som dekker både det klassiske, det internasjonale og det norske kjøkken. Kjell Innli har med Matleksikon gitt oss et usedvanlig omfattende hjelpemiddel som gir svar på det meste. Og prisen er som en hvilken som helst kokebok.

Kjell Innli:
Matleksikon
KOM Forlag 2007
1104 sider, innb.
Pris: 399,-

Kjøkkenskriveren nr. 6 – 2007

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR