Matprisen svir før strømprisen

Fredrik Frydenborg-Olsen og kollegene i Arendal kommune pådrar seg større utgifter til å kjøpe inn råvarer. Foto: Arendal kommune

Mens tilreisende politikere og synsere kranglet om strømpris, var kjøkkensjefene i Arendal enda mer bekymret for matprisen. Dyrere kaffe alene koster kommunen titusener av kroner.

Tekst: Georg Mathisen, frilansjournalist

– Vi må komme med et innspill til bystyret om de økte utgiftene, sier Tove Nævisdal. Hun er avdelingsleder for kjøkkenet til Arendal kommune.

Hvert år samles alle som lever av å diskutere, til en uke full av møter nettopp i Arendal. I år hadde Arendalsuka nesten 1800 arrangement. Veldig mange av dem handlet om strømprisene.

Tove Nævisdal er avdelingsleder med ansvar blant annet for kjøkkenet til Arendal kommune. Foto: Arendal kommune

På direktesendt fjernsyn kranglet partilederne om strømstøtte, makspris, utenlandskabler og – alltid viktig de ti til tjue første årene etter ethvert regjeringsskifte – hvem som har skylden. På andre debattarenaer snakket fagfolk i mange bransjer om hva strømprisene betyr for akkurat dem. Engasjerte tilhørere og en og annen aksjonist kunne gå fra møte til møte.

 

Merker prisstigning

Sykehuset og det kommunale kjøkkenet i arrangørbyen merker også de stigende utgiftene. Men det er prisstigningen på mat som melder seg på og lager problemer først.

– Vi har foreløpig ikke hørt noe om at strømprisene vil påvirke budsjettet for kjøkkenet, men vi regner vel med at det kan bli en diskusjon rundt neste års budsjett. Vi er nok mer bekymret for prisutviklingen i år, for den er det ikke budsjettert med, forteller Brynjar Johansen. Han er kjøkkensjef på Sørlandet sykehus Arendal.

Det samme sier Tove Nævisdal i Arendal kommune:

– Vi har ikke tatt inn kostnadene til prisøkning på mat eller strøm i budsjettet. Jeg har meldt det inn slik at vi tar det opp på ledermøte, forteller hun.

Dyrere til private

Kommunens kjøkken leverer mat både til hjemmeboende og til institusjoner – både behovsprøvde og ikke behovsprøvde tjenester, som Nævisdal beskriver det. I tillegg leverer kjøkkenet catering til flere steder – også blant dem som ga plass til møter under Arendalsuka. Arendal gamle rådhus, for eksempel, som blant annet inviterte til «Smaken av Agder».

Krigen i Ukraina betyr at mel blir dyrere. Foto: Arendal kommune

– De private har fått høyere pris i år enn i fjor. Til gamle som bor hjemme, har vi foreløpig ikke lagt inn økte priser, sier Nævisdal.

Ernæring

Det er andre problemer å ta hensyn til, nemlig. Eldre som bor hjemme, har ofte problemer med å få i seg nok næringsrik mat. Mange har dårlig råd. Hvis de skal måtte ut med mer for maten sin, er det fare for at flere blir underernært.

Strømutgiftene merker ikke kjøkkenet like direkte. Det er kommunens eiendomsselskap som står for eiendomsdriften. Men Tove Nævisdal ser at det blir vanskelig å håndtere prisstigningen på strøm uten å få mer støtte.

– Alt vi kjøper av avtaler, er etter en skriftlig avtale som gikk gjennom Doffin. Der er det regulert når de kan øke prisene. Men nå har prisstigningen satt inn, forteller hun.

Mye dyrere kaffe

Ekstra hardt går det ut over selve hyggestunden for svært mange av dem som nyter godt av tilbudet fra det kommunale kjøkkenet: – Vi bruker seks–sju tonn kaffe i året. Nå har prisen økt med ti kroner kiloen, sier avdelingslederen.


Spisestedet Vitenbiten er blant cateringkundene til Arendals kommunale kjøkken. De må regne med høyere priser for maten. Foto: Georg Mathisen

Hun regner med at kjøkkenet må komme med et innspill til bystyret om de økte utgiftene. Foreløpig fører de til minus i regnskapet. – Det blir et etisk dilemma hvem som til slutt skal betale regningen, sier Tove Nævisdal.

 

 

 

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR