Med mat som hjertemedisin

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og Bama tester nå ut effekten av et «grønnere» kosthold hos hjertepasienter på Feiringklinikken.

 

 

Gjennom prosjektet «Mat som medisin – bedre hjertehelse med frukt og grønnsaker» vil LHL finne ut om en ny matplan med mer bruk av frukt, grønnsaker, bær, belgvekster, poteter og smoothies på Feiringklinikken påvirker pasientenes kosthold og hjertehelse etter oppholdet.

– Vi vet hvor viktig det er å spise mer frukt og grønt og vi forventer gode resultater fra dette samarbeidsprosjektet med Bama, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL i en pressemelding.

Feiringklinikken eies av LHL og behandler pasienter med ulike hjertesykdommer. En spørreundersøkelse vil avdekke om et grønnere kosthold får effekt, også etter endt opphold.

Undervisning

I tidsrommet 1. mars – 1. juli 2010 vil ca 270 pasienter ved Feiringklinikken prøve ut et kosthold med mer frukt, bær, poteter og grønnsaker enn dagens kostliste. I denne perioden vil det også fokuseres på økt inntak av disse matvarene gjennom teoretisk og praktisk kostholdsundervisning. Målet er at pasientene skal spise mer frukt og grønt og bruke mer smoothies som mellommåltid etter at de har kommet hjem.

– Feiringklinikken har fram til i dag ikke hatt et systematisk fokus på frukt og grønt i kosten. I forbindelse med dette prosjektet er både helse- og kjøkkenpersonell på klinikken involvert. Bamas kostøkonom har også vært inne i forberedelsene med kursing av de ansatte, sier Magne Tuxen, kjededirektør i Bama storkjøkken.

Helsegevinst

Tidligere internasjonale studier har vist at en omlegging av kostholdet med mer frukt og grønt bedrer allmenntilstanden til hjertesyke voksne. Dette gjør at de kommer seg raskere etter hjerteoperasjoner og kan tåle annen behandling og operasjoner både bedre og tidligere. Det kan også forebygge eller begrense videre utvikling av hjertesykdom. Dette vil igjen gi gevinst for både pasienten, pårørende, helsevesenet og samfunnet.

Mer om dette er det mulig å høre om på Bamas fagseminar for storkjøkken i offentlig sektor som går av stabelen 11. november. Her vil representanter fra Feiringklinikken fortelle om prosjektet.

 

 

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR