Når hukommelsen svikter, del 2

Foto: Shutterstock

Mat og måltider er en utfordring for mennesker som har ulike grader av demens. Med enkle grep er det mulig å sikre god væske- og ernæringsstatus, samt hindre vektnedgang.

Per fikk sin Alzheimer-diagnose før han hadde fylt 60 år. Dessverre er det ofte slik at en diagnose før fylte 65 år forverrer seg raskere. Dette var også tilfelle med Per, symptomene ble rask forverret og utviklet raskt fra mild/moderat til alvorlig demens.

Inga, Pers kone, merket stadig endringer i hans væremåte. Per hadde alltid vært en ryddig og pertentlig mann, men nå lot han ofte maten stå igjen på benken, klarte ikke å lage mat uten hjelp, eller orientere seg på kjøkkenet. Inga merket også at det å bruke bestikk stadig ble vanskeligere.

Per ble mer og mer rastløs og vandret mye rundt omkring. Han begynte å stå opp midt på natten, noe som førte til at Inga etter hvert ble veldig sliten. Per gikk kraftig ned i vekt selv om hjemmesykepleien var innom flere ganger daglig. Han kunne ofte putte ting i munnen. Han klarte ikke å kjenne om mat var fordervet, og kunne gjerne spise mat som han fant i søppelbøtta. Hvis han fikk velge, foretrakk han helst søte matvarer. Inga var redd for at han kunne spise ting som ikke var mat. Derfor saumfarte hun huset og fjernet gjenstander som kunne forveksles som mat, som stearinlys og dekorasjoner.

Inga var ennå en ung og oppegående dame, men med en ektemann hun ikke lenger kunne stole på, og som ikke kunne klare seg hjemme – selv med bistand fra hjemmesykepleie. Inga valgte å søke om høyere omsorgsnivå, også fordi de hadde barn som ennå bodde hjemme. Det var traumatisk for barna å se hvordan faren svant hen og ikke lenger kunne klare å utføre de enkleste oppgaver.

Inga tok tidlig opp med Per hvordan han kunne tenke seg videre behandling og på hvilke nivå. De var begge redd for at sykdommen kunne utvikle seg raskt og det var viktig å avklare mye før Per ikke lenger kunne være med å ta avgjørelser. Per hadde gjort seg godt kjent med diagnosen, og var klar over at det sannsynlig kunne bli en rask forverring av sykdommen.

Blant annet diskuterte de sykehjem, og livsforlengende behandling. Per ønsket et høyere omsorgsnivå hvis hans tilstand førte til at Inga ikke lenger følte seg trygg, og at det kunne gå utover barna. Per og kona hadde også avtalt og avklart at han ikke skulle ha livsforlengende behandling, som for eksempel kunstig ernæring.

Hovedmål i de enkelte fasene av demens:

Mild demens:

Mål: Opprettholde god væske- og ernæringsstatus, samtidig som en

opprettholder selvstendigheten.

Moderat demens/middels fremskreden demens:

Mål: Opprettholde god væske- og ernæringsstatus, samt en stabil

vekt (selvstendighet).

Alvorlig demens/langt fremskreden demens:

Mål: Omsorgsyter ser at måltidene møter pasientens behov, samtidig som en er innforstått med problemstillingen rundt ernæring i sluttfasen.

Sykehjemmet

Hjemme alene ble det vanskelig å følge opp hvor mye Per spiste i løpet av dagen. Da Per kom på sykehjemmet fikk han regelmessige måltider som var beriket og dette var nok til at vektnedgangen snudde.

For å hindre videre vekttap hos Per ble det gjort enkle grep, som å forenkle spisemiljøet med få matvarer og kontrast i dekketøyet. Per vandret mye, og det ble laget mat som enkelt kunne spises gående. Det ble passet på at han fikk drikke med høy næringsverdi, som næringsdrikker fra Apotek og E+ melk. Som mellommåltid ble han også tilbudt yoghurt og puddinger.

På sykehjemmets demens-avdelingen, var personalet svært opptatt av at beboerne skulle opprettholde så mye av sin funksjon som mulig. Måltider er med å markere tiden på døgnet og viktig å kunne mestre. Beboere med lik kognitiv funksjon ble oppmuntret til å sitte sammen. De ansatte passet på at toalettbesøket ble utført før måltidet, og at medisiner ble gitt i god tid før måltidet. Her ble det vektlagt at pleierne skulle sitte ned under måltidet og at telefoner og andre forstyrrelser skulle reduseres til det minimale. Det ble lagt vekt på at de som kan forsyne seg og smører egen mat skal oppmuntres til det, mens de som trenger hjelp blir assistert på lavest mulig nivå. Det er også svært viktig at de ansatte markerer at måltidet er over og reiser seg fra bordet.

Generelle fellestrekk ved moderat demens:

Glemmer å spise

Lar mat ligge på benken

Spise- og tyggevansker

Foretrekker søtt

Mister smaks- og/luktesans

Mister interessen for mat

Taper vekt- urolig/vandrer mye

Har vanskeligheter med å vurdere:

Spiser fordervet mat, identifiserer ikke smaken som dårlig.

Spiser ikke-spiselig produkter

Informasjon om inntak kan avvike fra faktisk spist

Tiltak: hjemmetjenesten og høyere omsorgsnivå

Sikre god munnhygiene/tenner

Server fingermat: viktig for «vandrere» og ved problemer med å håndtere bestikk

Variasjon i væsketilbudet

Søte matvarer med høy næringsverdi

Server én matrett om gangen- små tallerkener

Kontraster – tallerken og duk

Få matvarer, variasjon i tilbudet

Forenkle spisemiljøet

Matlukt i spiseområdet for å stimulere matlysten

Se etter gjemt mat

Fjerne gjenstander som kan se ut som mat

Monitorer mat- og væske inntak

Vektkontroll

Generelle fellestrekk ved alvorlig demens:

Kan gjemme mat i munnen

Gjenkjenner ikke mat

Tannprotese passer ikke/ønsker ikke

Glemmer å tygge

Vekttap

Utfordringer ved sammensatte oppgaver:

Må mates

Glemmer/kan ikke svelge

Tiltak:

Tilby næringsdrikker

God munnhygiene

Vurder behovet for kunstig ernæring/sondeernæring

Henvis til logoped for vurdering av svelgefunksjon

Konsistenstilpasset mat

Bytt på å gi kald og varm mat i samme måltid for å trigge svelging

Hygge rundt måltidet

Gi mat med verdighet – fortell hva som er servert og hva som kommer

La pasient holde kopp og bestikk så lenge det er mulig

Spis sammen

Tilrettelegging

Forberedelser

Forbered maten slik at alle blir sittende under hele måltidet. Dette skaper mindre uro.

Sett maten synlig og sørg for kontrast i dekketøyet. Sørg for få alternativer, men god variasjon av matvarer.

Toalettbesøk bør gjøres ferdig før måltidet. Medikamenter bør også gis i god tid før måltid hvis mulig. Dette er viktig for at pasienten ikke skal miste appetitten. Vurder egnet gruppestørrelse rundt bordet. Hvem passer sammen? Bruk gjerne bordkort. Sørg for god sittestilling.

Under måltidet

Den som hjelper: Sitt ned under måltidet

Plassering av maten: Sett den synlig

Gjør maten innbydende: Farger, lukt og smak

Praktiske hjelpemidler: Godt bestikk, sittestilling etc.

Unngå forstyrrelser: Telefon, TV, medisinering, toalettbesøk

Vurder rolig musikk til maten.

Servering: La pasienten forsyne seg/smøre maten selv så lenge det er mulig

Avslutning: Marker tydelig at måltidet er over.

—

—KILDER:

Det gode måltidet, brosjyre, Helsevernetaten og GERIA

Planning Guide for Dementia Care at home: Alzheimer’s ass. South C. Wisconsin 2001

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR