På bedringens vei – en kokebok for kreftpasienter

Svelgeproblemer, smaksforstyrrelser eller dårlig matlyst. ”På bedringens vei” er trolig den første kokeboken som er laget spesielt for kreftpasienter. Inntektene av salget skal gå til tiltak som kan komme pasienter og pårørende til gode, som matkurs og temakvelder om ernæring.

Hanne Frosta, innehaver av restauranten ”På høyden” i Bergen og nylig mottaker av Ingrid Espelig Hovigs Matkulturpris 2010, er initiativtaker til inspirasjonsboka. Som kokk er Hanne Frosta kjent for å benytte seg av økologisk og kortreist mat. Hun er heller ikke redd for å bruke tradisjonelle råvarer og smaker på nye måter. I forbindelse med boklanseringen på Vardesenteret på Radiumhospitalet i Oslo fikk de frammøtte smaksprøver på juicebasert drikke basert på hodekål, salat med bringebær og viltkarbonader laget på blåbær.

Bivirkninger

I forordet til boka skriver Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, at bivirkninger av kreftbehandling ofte kan føre til at det som tidligere var favorittmat, verken lukter, smaker eller frister lenger.

– Denne bok forsøker å bryte forventningene til maten ved å bruke råvarene i nye kombinasjoner og ved å smakstilsette rettene ved hjelp av urter, grønnsaker og bær, forteller Ryel.

Alle oppskriftene er testet ut og justert etter innspill fra pasienter på Haukeland sykehus. Blant annet måtte en suppe med rødkål og rødbeter utgå fordi den minnet for mye om cellegift. En ressursgruppe som har bestått av en lege, en havforsker, en ernæringsfysiolog og en pasient med kokkeutdanning har også kommet med verdifulle synspunkter underveis i arbeidet med boka.

Norske råvarer, enkelt og velsmakende

Boka er delt inn i tre deler. Første del heter ”Den første tiden hjemme”. Her serveres oppskrifter på næringsrik og fristende mat som kan spiser med sugerør eller skje. Del to har fått overskriften ”Enkelt og godt. Lettlaget mat med få ingredienser” Siste del heter ”Veien videre” og presenterer oppskrifter på mat for et sunt og normalt liv.

Det er lagt vekt på at kokeboken skal være positiv og inspirerende og inneholde gode og enkle oppskrifter på sunn mat. Hanne Frosta har jobbet ut fra følgende prinsippet i arbeidet: Oppskriftene skal bestå av råvarer som er lett tilgjengelige, hver oppskrift skal bestå av maks fem ingredienser, retten skal være rask å lage, se godt ut og lukte minst mulig.

I tillegg slår hun et slag for det hun kaller ”Matvenn”, en som kan oppmuntre, være med å planlegge måltidene og gjøre innkjøp. En som kan lage mat som kan spises der og da eller fryses i små porsjoner til senere bruk. En matvenn kan også lage noe hjemme og ta med seg til den som er syk.

– Ta med noe lite og delikat, råder Hanne Frosta.

Slik opplevde vi det

”På bedringens vei. Inspirasjonskokebok for kreftpasienter” er utgitt i samarbeid mellom Kreftforeningen og Gyldendal norsk forlag og finansiert med midler fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering. I tillegg til matoppskrifter inneholder boka flere intervjuer med kreftpasienter om deres forhold til mat i forbindelse med sykdommen. Også allmennlege Geir Flatbø og ernæringsfysiolog Randi Tangvik ved Haugeland sykehus har et bidrag i boken. Kokeboka koster kr. 299 og kan bestilles gjennom forlaget eller Kreftforeningen.

BILDETEKST

Kokeboka forsøker å bryte forventningene til maten ved å bruke råvarene i nye kombinasjoner og ved å smakstilsette rettene ved hjelp av urter, grønnsaker og bær. Hanne Frosta (t.v.) og Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Tomas Barstad Eckhoff

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR