Si hei til Watson

For snart 20 år siden greide for første gang en datamaskin å slå daværende verdensmester i sjakk Garry Kasparov i en turnering.

For snart 20 år siden greide for første gang en datamaskin å slå daværende verdensmester i sjakk Garry Kasparov i en turnering. I 2011 vant for første gang en datamaskin mot et menneske i spørrekonkurransen Jeopardy.

Felles for disse to hendelsene er kraftige datamaskiner fra selskapet IBM. Det spennende i vår sammenheng er at IBM nylig har lansert Chef Watson. Han er en ganske uvanlig kokk og kan snart gjøre kokebøker slik vi kjenner dem overflødige.

Datamaskiner kan tygge seg gjennom enorme mengder data uten å gå lei, og er de programmert på en smart måte kan de til og med oppdage sammenhenger vi ikke er i stand til å se. Det snakkes gjerne om «big data». Legger man til at maskinen er i stand til å «forstå» setninger og sammenhenger så kan det jo bli riktig spennende om man lar maskinen lese mer enn 10 000 oppskrifter. Det er dette forskere hos IBM har gjort, og på den måten har Chef Watson – som de har kalt datamaskinen – lært mye om hvordan ingredienser brukes og hvilke egenskaper de har. I tillegg har Watson blitt matet med informasjon om luktstoffer i mat, matkjemi og en dæsj psykologi knyttet til folks matpreferanser. Med utgangspunkt i brukerens ønsker genererer så Watson «nye» oppskrifter fortløpende med ingredienser og framgangsmåte. Det høres komplisert ut, men er lett å bruke i praksis.

Man begynner med å velge en ingrediens. Ta gjerne utgangspunkt i noe du har liggende i kjøleskapet – for eksempel gulrøtter. Watson foreslår i mitt tilfelle å kombinere gulrøtter med løk, mynte og tomatpuré, og har allerede noen forslag til matretter: gulrot lasagne, gulrot pai, osv. Jeg synes løk og mynte høres spennede ut, men velger bort tomat puré. Da foreslår Watson peanøtter i steden og jeg aksepterer. Foreslått matrett er nå en gulrot karry. Klikker jeg meg inn på oppskriften får jeg vite at Watson har tatt utgangspunkt i en oppskrift på grønn karry med svinefilet, og så byttet litt om på ting. Klikker man på hver ingrediens får man ytterlige forslag til hva ingrediensen eventuelt kan byttes ut med. Watson er klok nok til å nevne at de oppgitte mengdene er å anse som forslag, og at han trenger hjelp av din kreativitet og dømmekraft. I tillegg til ingrediensene er det mulig å «styre» Watson mot bestemte typer matretter eller kjøkken. Er man glad i å eksperimentere på kjøkkenet kan Watson være en fantastisk kilde til nye ideer. Man må registrere seg, men Watson er gratis i bruk. Oppfordringen er hermed gitt – prøv selv på http://www.ibmchefwatson.com og fortell meg gjerne hvordan det gikk!

Martin Lersch, dr. scient.

webmaster@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://blog.khymos.org eller følg meg på @tastymolecules

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR