Skinnende blankt

 

Med julen følger mye god mat, og for at maten riktig skal komme til sin rett er det lurt å gjøre litt ekstra ut av bordoppdekningen. Forsøk under kontrollerte betingelser har faktisk vist at synsinntrykk påvirker både lukt og smak. Er det lenge siden sølvtøyet har vært brukt kan det derfor være lurt å pusse det nå. Og her jeg skal lære dere et lite triks!

Luften rundt oss inneholder ørsmå mengder med svovelforbindelser, og når disse kommer i kontakt med sølv reagerer de med sølvet og det dannes sølvsulfid som et svart belegg på sølvet. Av matvarer er det særlig hardkokte egg, majones og sennep som inneholder svovel og som derfor ikke bør spise med sølvbestikk. Det kan også være verdt å merke seg at gummistrikk inneholder svovel. Bruk derfor ikke gummistrikk rundt plastposen med sølvtøyet.

På TV og i postordrekataloger kan man fra tid til annen se reklamer for «vidunderplater» til pussing av sølv. Det fine med disse er at de faktisk virker. Og enda bedre: de består av aluminium og man kan derfor like gjerne bruke en bit vanlig aluminiumsfolie. Oppskriften er som følger: hell 3-4 dl kokende vann i en skål av plast eller glass. Løs opp 1-2 ss bakepulver eller natron (eller 1 ts Plumbo) og tilsett en liten bit av aluminiumsfolien. Gassen som bobler opp er hydrogen. Når det anløpte sølvet dyppes nedi løsningen og kommer i kontakt med aluminiumsfolien, blir det helt blankt i løpet av noen sekunder og belegget blir til blankt sølv igjen. Under prosessen dannes også små mengder hydrogensulfid gass som lukter litt som råtne egg. Er sølvet svært anløpt kan det være nødvendig å gnikke litt ekstra med en klut og sølvpuss i tillegg. Siden sølvet blir helt blankt, anbefales metoden ikke for sølv med mønster som fremheves av at det er oksidert (som for eksempel bunadssølv). Kniver med limt skaft bør man heller ikke dyppe nedi en slik løsning, ettersom limet kan løses opp. Men for gaffeltinder fungerer metoden utmerket!

Les mer på khymos.org

Kjøkkenskriveren nr. 7-07

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR