Smaken av Norge er kåret

Norges beste matprodukter i 2009 er Finnmarksrøye fra Sør-Varanger, Ytrefilet av hjort fra Løten på Hedmarken og Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy. – Dette er himmelske råvarer, jubler Bent Stiansen (bildet), juryleder i Det Norske Måltid.

Selv en tidligere verdensmester må finne fram store ord når han vurderer smak, konsistens og utseende på hjortefileten fra Løiten Hjorteoppdrett og ishavsrøya fra Kirkenes Charr i Sør-Varanger. Under Årets Måltid i Stavanger ble Ytrefilet av hjort utropt til Årets råvare land og Finnmarksrøye til Årets råvare sjø.

– Det er en glede å være kokk med slike råvarer, legger Stiansen til.

Med vurderingen av de 51 fylkesvinnende produktene friskt i minne, slår juryens leder fast i en pressemelding at vi har grunn til å være stolte over det Norge kan mønstre av råvarer og produkter.

Klar sekser

Den tredje kategorien i konkurransen Det Norske Måltid er produkt, der de mer bearbeidede og videreutviklede matvarene veies opp mot hverandre. Crème brûlée var den av de fire Spesialitetsmerkede dessertene fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy som Ingrid og Joar Ek deltok med denne gangen. Crème brûleen, laget av gårdsegg fra frittgående høner, tok først hjem seieren i Østfold, for så å gå helt til topps nasjonalt, som Åres produkt 2009.

– Denne desserten er så god at den ville ha gitt sekser på terningen på hvilken som helst restaurant, sier en begeistret Bent Stiansen, selv mangeårig innehaver av Michelin-stjerne.

Heder og diplom

Gjennom hele sommeren og høsten har lokale arrangementskomiteer og dommere vært i sving for å finne smaken av sitt fylke. Om lag 500 produkter var påmeldt og er nøye vurdert. På grunn av det høye nivået, bestemte juryen at hele seks produkter, to i hver kategori, fortjente hederlig omtale og diplom. Dermed gikk det premier til seks av landets fylker, med et klart utropstegn ved Østfold, som har fått diplom for alle sine fylkesvinnere.

Resultater:

Årets råvare sjø: Finnmarksrøye fra Kirkenes Charr AS, Sør-Varanger i Finnmark

Årets råvare land: Ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett, Løten i Hedmark

Årets produkt: Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken, Onsøy i Østfold

Hederlig omtale sjø:

Levende teinefanget sjøkreps fra Seashell AS i Frøya, Sør-Trøndelag

Levende sjøkreps fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold

Hederlig omtale land:

Bryst av Livèche-kylling fra Nortura Østfold

Flatbiff av villhjort fra Kystvilt, Furset i Ytre Fjaler i Sogn og Fjordane

Hederlig omtale produkt:

Skjenning fra Hyllan Hjemmebakeri, Snåsa i Nord-Trøndelag

Molte- og appelsinyoghurtis fra Helland Gardsprodukter, Alm Gard, Feios i Sogn og Fjordane

Kilde: Stiftelsen norsk matkultur

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR