Norges beste matprodukter i 2009 er Finnmarksrøye fra Sør-Varanger, Ytrefilet av hjort fra Løten på Hedmarken og Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy. – Dette er himmelske råvarer, jubler Bent Stiansen (bildet), juryleder i Det Norske Måltid.
Selv en tidligere verdensmester må finne fram store ord når han vurderer smak, konsistens og utseende på hjortefileten fra Løiten Hjorteoppdrett og ishavsrøya fra Kirkenes Charr i Sør-Varanger. Under Årets Måltid i Stavanger ble Ytrefilet av hjort utropt til Årets råvare land og Finnmarksrøye til Årets råvare sjø.
– Det er en glede å være kokk med slike råvarer, legger Stiansen til.
Med vurderingen av de 51 fylkesvinnende produktene friskt i minne, slår juryens leder fast i en pressemelding at vi har grunn til å være stolte over det Norge kan mønstre av råvarer og produkter.
Klar sekser
Den tredje kategorien i konkurransen Det Norske Måltid er produkt, der de mer bearbeidede og videreutviklede matvarene veies opp mot hverandre. Crème brûlée var den av de fire Spesialitetsmerkede dessertene fra Ek Gårdskjøkken i Onsøy som Ingrid og Joar Ek deltok med denne gangen. Crème brûleen, laget av gårdsegg fra frittgående høner, tok først hjem seieren i Østfold, for så å gå helt til topps nasjonalt, som Åres produkt 2009.
– Denne desserten er så god at den ville ha gitt sekser på terningen på hvilken som helst restaurant, sier en begeistret Bent Stiansen, selv mangeårig innehaver av Michelin-stjerne.
Heder og diplom
Gjennom hele sommeren og høsten har lokale arrangementskomiteer og dommere vært i sving for å finne smaken av sitt fylke. Om lag 500 produkter var påmeldt og er nøye vurdert. På grunn av det høye nivået, bestemte juryen at hele seks produkter, to i hver kategori, fortjente hederlig omtale og diplom. Dermed gikk det premier til seks av landets fylker, med et klart utropstegn ved Østfold, som har fått diplom for alle sine fylkesvinnere.
Resultater:
Årets råvare sjø: Finnmarksrøye fra Kirkenes Charr AS, Sør-Varanger i Finnmark
Årets råvare land: Ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett, Løten i Hedmark
Årets produkt: Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken, Onsøy i Østfold
Hederlig omtale sjø:
Levende teinefanget sjøkreps fra Seashell AS i Frøya, Sør-Trøndelag
Levende sjøkreps fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold
Hederlig omtale land:
Bryst av Livèche-kylling fra Nortura Østfold
Flatbiff av villhjort fra Kystvilt, Furset i Ytre Fjaler i Sogn og Fjordane
Hederlig omtale produkt:
Skjenning fra Hyllan Hjemmebakeri, Snåsa i Nord-Trøndelag
Molte- og appelsinyoghurtis fra Helland Gardsprodukter, Alm Gard, Feios i Sogn og Fjordane
Kilde: Stiftelsen norsk matkultur
Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet