Suksess med Stjernelaget restaurant

Tjørsvågheimen i Flekkefjord inviterte de eldre på et måltid utenom det vanlige. Foto: Tjørsvågheimen

En fredag i juni var det dekket til fest på Tjørsvågheimen sykehjem. Kjøkkenet og «livsgledegruppa» ønsket å gjøre måltidet litt annerledes, og inviterte alle beboere og pårørende på middag «Stjernelaget Restaurant».

Tekst: Elisabeth Strøm

Denne dagen var det anledning til å bestille mat fra dagens A la Carte meny, servert av 16 innleide «servitører» fra Flekkefjord ungdomsskole. Elevene har valgfaget «innsats for andre» og stilte velvillig opp som servitører denne dagen.

– Utstyrt i like T-skjorter, meny, blokk og blyant, klarte de oppdraget med glans, sier kokk Solfrid Bjelland.

Beboerne hadde anledning til å be med seg en pårørende, noe mange benyttet seg av.

I tillegg var det invitert flere gjester, både politikere, ordfører og rådmann.

– Hensikten var å vise oss fram fra vår aller beste side, og samtidig vise at mat på sykehjem er av god kvalitet. Sist, men ikke minst var det viktig å vise at det går an å gjøre noe ekstra med rammen rundt måltidet engang iblant, sier Bjelland, og legger til:

– Totalt 75 gjester ble servert middag og dessert. For «kjøkkengjengen», ansatte og ledere på Tjørsvågheimen ble dette en annerledes og flott dag. Litt ekstra arbeid gjør ingenting når alle blir så fornøyd med resultatet.

Både før og etter hadde kjøkkenet god hjelp av frivillige, både til borddekking, serviettbretting, rydding og oppvask.

– Det blir garantert ikke eneste gangen denne restauranten holder åpent.

Livsglede-sykehjem

Kjøkkentjenesten i Flekkefjord kommune, som er lokalisert på Tjørsvågheimen, lager mat til ca 240 sykehjemsbeboere og hjemmeboende. Det var tidligere i år at Kjøkkenskriveren skrev om Tjørsvågheimen som «strekker seg litt lenger». Institusjonen har startet prosessen med å bli sertifisert som livsglede-sykehjem. Denne ordningen er utviklet av Stiftelsen Livsglede for eldre, og ble en nasjonal sertifisering i 2011 gjennom Stortingsmelding 29: Morgendagens omsorg. For å få en slik sertifisering, må en rekke kriterier innfris. Også på området mat og måltider.

– Overordnet handler det om å sette beboerne i sentrum. For oss på kjøkkenet betyr det mer fokus på å følge råvarer i sesong og tilrettelegge for hyggelige rammer for måltidene, sider kjøkkensjef Trond Vågsvoll.

Et av tiltakene er altså å lage en a la carte-restaurant i kantina som et årlig, fast innslag. Dette gir forandring i hverdagen for beboerne, valgfrihet, samtidig som det også skaper en hyggelig ramme rundt måltidet, heter det fra kjøkkenet.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR