Syrnet melk gir mageharmoni

Et eple om dagen holder orden på magen, het det tidligere. I dag er svaret probiotika. Men kan vi stole på at disse melkesyreproduktene som skal ha positiv effekt på fordøyelsen og styrke immunforsvaret holder mål?

 

Probiotika er levende bakterier som ved inntak i et visst antall gir positive effekter på helsen. De overlever i fordøyelsen, etablerer seg og hemmer framveksten av uønskede bakterier og virus i tarmen.

Probiotika, eller mer bestemt Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), finnes i blant annet Biola-serien til Tine BA. Disse må ikke forveksles med melkesyrebakteriearter i andre syrnede melkeprodukter som yoghurt og kefir som ikke har den samme effekten

Forebygger diare

Særlig er disse bakteriene nyttige når vi utsetter tarmen for ekstra påkjenninger, som for eksempel ved bruk av antibiotika. Undersøkelser viser at mellom 8-30 prosent av barn opplever antibiotika-assosiert diare ved den type medisinbruk. For voksne gjelder dette mellom 5 til 25 prosent.

– En studie i Tromsø som ble utført på 63 pasienter som fikk behandling med antibiotika, indikerer at Biola kan forebygge kanskje så mye som 4 av 5 tilfeller av diare som følge av behandlingen, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne Hope Abel i Tine BA.

Hun holdt foredraget ”Biola – dokumentert effekt på magen” på Tines fagseminar om ”Mage-tarmhelse hos eldre” i Oslo i begynnelsen av oktober.

Hennes råd var som følger: Begynn med Biola helst samme dag som antibiotika-kuren starter og fortsetter noen dager etter kuren. Det er tilstrekkelig med 1 dl per dag, gjerne 1-2 ganger daglig. Hun advarer mot å gi probiotika til kritisk syke.

– Kritiske syke, som for eksempel alvorlig kreftsyke eller mennesker med HIV, har redusert motstand mot bakterier og kan bli syke også av ”snille” bakterier.

Kan forebygge atopisk eksem

I følge Marianne Hope Abel er LGG verdens mest dokumenterte probiotiske bakterie. Studier viser at bakterien har dokumentert effekt på akutt, vandig og/eller antibiotika-assosiert diare og laktoseintoleranse.

– Mange sliter ofte med motsatte, nemlig forstoppelse, men her vet vi fortsatt lite. Det trengs mer forskning, sier hun.

Derimot er det kommet lovende resultater når det gjelder bakteriens egenskaper i forhold til forebygging av reisemage, inflammatorisk tarmsykdom og atopisk eksem.

Ernæringsfysiologen viste til en studie hvor man ga 160 gravide LGG-bakterien to uker før fødsel og barna til de var seks måneder gamle. Av de barna som fikk bakterien utviklet 23 prosent atopisk eksem. Av de som fikk placebo utviklet 46 prosent av barna atopisk eksem. Oppfølgingen av disse barna som fire-åringer viser fortsatt en halvering av atopisk eksem.

Biola testes nå ut i en større studie i Trondheim. 416 gravide har vært med i undersøkelsen og disse har fått Biola eller placebodrikk siste fire uker av svangerskapet og første tre måneder av ammeperioden.

– Disse barna er nå blitt to år og de første resultatene publiseres nå i høst, sa Abel som ikke vil røpe noe av resultatene. Men, som hun sa til slutt, Biola ser ut til å kunne bidra til å beskytte mot allergi hos barn, men det er for tidlig å si sikkert. Uansett er Biola godt for magen og helt trygt i bruk.

Vil ha bedre beviser

Det er mange ulike typer probiotika-bakterier på markedet og det er svært varierende hvor godt disse er dokumentert, forteller Marianne Hope Abel. I VG kan vi lese at et ekspertteam fra EU nå krever bedre bevis for virkningen til nesten to hundre produkter med såkalte probiotiske bakterier.

På bakgrunn av EU-regler som kom i 2007 har en forskergruppe fra det europeiske sikkerhetsrådet for mat, EFSA, vurdert påstander i markedsføringen til 180 drikker og yoghurter med probiotiske bakterier. Ingen av dem holdt mål, skriver BBC.

Av de 180 produktbeskrivelsene som ble vurdert, ble 10 helt avvist og produsentene av de resterende 170 har fått beskjed om at de må presentere bedre bevis for den påståtte virkningen, kan vi lese på matportalen.no.

 

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR