Tar over stafettpinnen

Eva Erichsen skal ha ansvar for institusjonskokkfaget ved Lærlingekompaniet i Oslo.

Eva Erichsen tar over etter Arild Løvaas, som nå gir seg etter 11 år som leder for lærlingene i institusjonskokkfaget i Oslo og Akershus. – Det er store sko å fylle, men jeg går til jobben med ydmykhet og stolthet, og synes det både er spennende og litt skummelt, sier Erichsen.

Kjøkkenskriveren møter de to institusjonskokkene på Lærlingekompaniet i Oslo. Opplæringskontoret for institusjonskokkfaget (OKI) ble avviklet i fjor og ble dermed en del av Lærlingekompaniet. Arild Løvaas som hadde vært daglig leder i ti år ble dermed del av et kontorfellesskap midt i Oslo. Det siste året har det vært mye arbeid, både med å etablere alle lærlinger og bedrifter i Lærlingekompaniet, samt å rekruttere nye. På et tidspunkt fant Løvaas ut at tiden er moden for nye utfordringer.

– Det at jeg gir meg nå er nok resultatet av en lang prosess. Jeg har vært gjennom en stor omorganisering og jeg har også tatt en videreutdanning i pedagogikk. Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, men det blir ikke mer opplæringskontor på meg. Jeg har gjort mitt, sier Løvaas, med et smil. Han har sin siste dag på jobben 28. juni.

Gir seg på topp

På mange måter gir Arild Løvaas seg på topp. Aldri før har det vært inne så mange lærlinger i institusjonskokkfaget. Da han startet i jobben i 2005 hadde kontoret ansvar og oppfølging av fem lærlinger.

– Vi har nå kontrakt med 27 lærlinger og 19 bedrifter. Siste kullet består av 16 lærlinger. Det er rekord. Dette er også første kullet uten frafall, og det er ingen lærekandidater, sier Løvaas.

Han mener det kan være flere årsaker til dette.

– Det er rett og slett et godt kull. Den nye klausulen om at bedrifter må ha lærlinger for å levere anbud i forbindelse med offentlige anskaffelser har også hatt positiv virkning for oss, sier Løvaas.

Framsnakke faget

Eva Erichsen (37) kommer fra stilling som enhetsleder på Rikshospitalet med ansvar for spesialkost. Der har hun jobbet seg oppover fra lærling, til kokk, teamleder og til slutt enhetsleder. Fra sommeren 2011 til årsskifte 2013-14 jobbet hun som kantineleder hos Fazer Food Services, før hun gikk tilbake til Rikshospitalet igjen.

Hun gleder seg til å ta fatt på jobben som består i å rekruttere og følge opp lærlinger fram til fagprøven.

– Jeg har selv vært lærling i OKI på Rikshospitalet. Da jeg ble spurt om å bistå som veileder i spesialkost på deres kurs, synes jeg det var både morsomt og spennende, og hadde denne rollen i flere år. Videre har jeg hatt både oppfølging av lærlingene på Rikshospitalet, og deltatt på mange av arrangementene deres, sier Erichsen.

– Jeg håper å fortsette den positive trenden vi nå opplever. Det blir viktig å dra på skolebesøk og snakke positivt om institusjonskokkfaget. For mange er institusjonskokk et negativt ladet ord. Derfor er det fint å vise at det faktisk er hyggelige og positive mennesker som er innehar denne tittelen, og at spesialkost er et spennende felt å jobbe med, sier Erichsen, som også håper bedriftene er sitt ansvar bevisst.

– Jeg har vært i bransjen lenge så jeg kjenner til en del kjøkkensjefer, og kommer nok til å legge litt ekstra press på dem slik at de fremdeles vil ha lærlinger, sier hun, og legger til:

–Alle kjøkken vil ha flinke kokker, men da må alle være med å dra lasset.

Positiv trend

Arild Løvaas tror den positive trenden fortsetter også i år. 10 kontrakter med lærlinger er allerede i havn og det kan bli flere.

– Da jeg begynte i Opplæringskontoret i 2005 var jeg spent på hva jeg gikk til. Det samme gjør nok Eva, men jeg er sikker på at hun er rett person på rett plass. Hun har praksis fra sykehus og kan spesialkost – det viktigste elementet i læreplanen for institusjonskokkfaget. På kursene vi har hatt sammen la jeg merke til at hun var flink til å få kontakt med lærlingene. Var det noe de lurte på, så gikk de til henne. Det er et godt tegn, sier Arild Løvaas.

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR