Til Trondheim for å bli matredder

DIPLOM: Etter fullført runde i Matredderhuset fikk alle deltakerne diplom som Matredder.

Over 3 000 besøkende var innom Matredderhuset i regi av Unge Kokker i Trondheim sentrum i sommer. Målet med den tre ukers inspirasjonscampen var å spre informasjon om hvordan kaste mindre mat og samtidig skape matglede.

Tekst: Elisabeth Strøm
Foto: Gita Aspen Kolltveit

Unge Kokker er en ideell organisasjon som formidler matkunnskap og folkehelse for barn og ungdom i hele Norge.

Gita Aspen Kolltveit, daglig leder i Unge Kokker og folkehelsekoordinator forteller at Matredderhuset var et viktig prosjekt for organisasjonen av flere grunner.

UNGE KOKKER: Daglig leder Gita Aspen Kolltveit

– Vi fikk løftet fram det vi brenner for; miljø, bærekraft og hvordan redusere matsvinn samtidig som vi fikk gitt inspirasjon til sunn og smaksrik matlaging. Dette fikk vi koblet sammen med vår filosofi om ungdomsmedvirkning hvor unge inspirerer andre unge, forteller hun.

Gjennom Matredderhuset fikk 16 ungdommer sommerjobb i tre uker, de fleste som matredderguider. Dette utløste støtte både gjennom Trondheim kommune, Miljøenheten og det lokale næringslivet.

 

Lukte og smake

Lokalet var åpent for besøkende fra klokken 12 til 17 hver ukedag fra mandag 15. juli til fredag 31. juli. Som turist i Trondheim i sommer var det nærmest umulig å komme unna Matredderhuset i Munkegata på grunn av ivrige «innkastere». I tillegg til ny kunnskap og inspirasjon fikk de besøkende både lukte, smake og teste mat- og miljøkunnskapene sine på ulike stasjoner.

PLAST I NATUREN: Søppel funnet i fjæra utgjorde en større installasjon midt i lokalet.

Lokalet var pyntet opp med diverse matemballasje, mat utgått på dato, informasjon og fristende oppskrifter på supper, smoothie og vafler. Kokken på huset lagde daglig smoothie, supper, brødmat eller annet av mat som ellers hadde blitt kastet. Alle barn og ungdom – og voksne – fikk tilbud om et Matredder-diplom ved utgangen, noe som var til stor glede for mange. Unge kokker hadde også et samarbeid med Mausund feltstasjon, som installerte en plast- og garnutstilling midt i Matredderhuset. Quiz ble også gjennomført innimellom hvor besøkende hadde mulighet til å vinne matboks fra Too Good To Go.

– Vi la rammene for prosjektet, men ga ungdommene selv friheten til å utvikle innholdet. De sto fritt til å utforme og dekorere lokalet. De laget installasjoner av melkekartonger som de fikk av Tine. I lokalet var det også en utstilling med fokus på plast i fjæra. I fiskenettet ble det hengt opp plast knyttet opp mot mat og drikke som ble funnet i fjæra. Blant gjenstandene var en plastpose fra Samvirkelaget, den velkjente S-posen. Denne stammer trolig fra 70-80 tallet og ble altså funnet i år. Ironisk nok sto det at posen ikke måtte kastes i naturen på plasten, forteller Gita Aspen Kolltveit.

Frister til gjentakelse

Tilbakemeldinger fra besøkende har vært utelukkende positive. «Interessant», «lærerikt» og «inspirerende» er ord som har gjentatt seg. Smaksprøver og mat en kunne «redde» med seg hjem ble svært godt likt.

Prosjektet har i ettertid blitt evaluert av ungdommene – matredderguidene. Også den var veldig positiv.

FRUKTSTAND: Barn og unge viste stor interesse for de ulike postene i Matredderhuset.

– Det har vært arbeidskrevende og vi har alle sammen lært mye underveis. Men takket være engasjerte ungdommer ble prosjektet vellykket og noe som frister til gjentakelse. Dette er tema som ikke kan gjentas ofte nok, sier Gita Aspen Kolltveit.

Går alt etter planen, kan et tilsvarende Matredderhus oppleves i Oslo neste sommer.

Matredderhuset hadde 11 poster med ulike tema:

1 – Velkomst

Ved inngangen stod en person og ønsket besøkende velkommen, ga de kort informasjon om opplegget og sprayet alle med desinfiserende middel.

2 – Snåle gulrøtter

Grønnsaker og frukt med «uvanlige» fasonger smaker like godt. Eksempler på «vanlige» gulrøtter og «snåle gulrøtter».

3 – Lag suppa di sjøl

Grønnsaker som er slappe, myke eller flekkete kan brukes i supper. Suppe er raskt, sunt og superenkelt å lage. Plakater med eksempler på ulike supper og fremgangsmåte for å lage suppe enkelt.

4 – Vann/plast

Matsvinn er også vannsvinn. Fokus på vann som brukes i landbruket og viktigheten av å få i seg vann. Her ble det også gitt informasjon om plast som blir kastet i havet/naturen og det ble vist til plast utstillingen til Mausund Feltstasjon.

5 – Informasjon om sukker og næringsinnhold

Unge Kokker fremmer et sunt kosthold og god folkehelse. Denne posten hadde fokus på informasjon om sukker i maten og viste eksempler på sukkerholdig mat.

6 – Bløt/flekkete frukt

Bløte og flekkete frukter trenger ikke å kastes. Flekker kan skjæres bort og de kan brukes i for eksempel smoothies. Her ble det delt ut smaksprøver på smoothie.

7 – Meieriprodukter

Se, lukt, smak er en huskeregel for å kaste mindre mat. Besøkende fikk lukte på meieriprodukter som hadde gått ut på «best før» dato og som ikke hadde gjort det. Det er får som luktet forskjell. Matredderguidene inspirerte til å bruke utgåtte «best før» meieriprodukter i vafler, grøt og lignende.

8 – Brødmat

Det kastes daglig 170 000 brød av norske forbrukere. Tips til hvordan man kan ta vare på brød og hva man kan bruke tørt brød til. Hefter fra Too Good To Go ble delt ut.

9 – Hvordan kaste mindre mat

Tips og råd til grep man kan gjøre for å kaste mindre mat. Her ble ofte smaksprøver på diverse varmmat gitt ut.

10 – Diplom

Etter fullført runde fikk alle barn (og voksne som ønsket) diplom som Matredder.

11 – Instabooth

Ved utgangen hadde ungdommen laget en instabooth hvor besøkende kunne sette seg ned i solstoler under en Matredder-parasoll og ta bilder med (eller uten) diplom.

 

 

 

 

 

Artikkelen står på trykk i Kjøkkenskriveren nr. 4/20

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR