Underernæring blant eldre

Det blir stadig flere eldre mennesker i Norge. Med alderen inntrer flere forandringer i livet, både sosialt og biologisk. Dette kan ha en stor betydning for kosthold og ernæringsstatus, og mange eldre er feil- eller underernærte.

Undersøkelser viser at de som først og fremst befinner seg i risikosonen for feilernæring er personer over 80 år, menn som bor alene, eldre som nylig har mistet ektefelle, bevegelseshemmede, kronisk syke eldre, eldre som lider av depresjon og eldre med mental svikt.

Aldring

Aldring er en prosess som starter ved fødselen og ender når vi dør. Etter hvert som vi blir eldre vil nedbrytningen av celler bli større enn oppbygningen. Organer og vev mister celler samtidig som funksjonen i de gjenværende cellene reduseres. Hastigheten på aldringsprosessen er høyst individuell og avhenger blant annet av genetiske faktorer og ytre faktorer som miljø, sosioøkonomiske forhold og livsstil.

Kroppens forandring

Fra vi er rundt 40 år vil vi gradvis bli lavere, og fra vi er rundt 70 år gamle vil også vekten gå nedover. Beinvevet vil også avta fra 40 års alderen, særlig hos kvinner. Mens mengden kroppsfett øker med alderen, vil kroppens aktive cellemasse avta. Også i fordøyelseskanalen vår vil det skje en rekke forandringer etter hvert som vi blir eldre. Vi får blant annet et redusert antall smaksløker og lukteceller, noe som selvfølgelig vil gå utover vår smaksopplevelse. Mange sliter dessuten med dårlige tenner og dårlig tilpassete tannproteser, noe som gir tyggeproblemer. Dette kan gjøre det vanskelig å få i seg nok mat.

Sosiale forandringer

I tillegg til disse fysiologiske forandringene vil det ofte oppstå sosiale forandringer som også kan gå utover appetitt og matinntak. Mange mister en ektefelle, og dette kan føre til ensomhet og depresjon, noe som igjen kan gå utover matinntaket. Måltidene er ikke lenger hva de var, og det kan plutselig føles som et ork å kjøpe, lage og spise mat. Mange eldre er dessuten nokså immobile, og kan ha vanskeligheter med å gå i butikken og bære matvarer med seg hjem. I tillegg er det altfor mange eldre som til tross for at de begynner å bli demente bor for seg selv. Denne gruppen er særlig utsatt for feil- og underernæring.

For lite næringsstoffer

Undersøkelser viser at inntaket av vitamin D, jern, kalsium, en del sporstoffer, vitamin C, folat, riboflavin, og andre løselige vitaminer ofte er lavere enn ønskelig blant eldre. Når vi blir eldre vil energiforbruket avta, vi trenger rett og slett ikke like mye mat lenger. Men jo mindre mat man spiser, desto større må kravet til matens kvalitet være, slik at behovet for essensielle næringsstoffer dekkes. Ideelt sett bør derfor maten være så næringstett og sunn som mulig. Men fordi mange eldre mister interessen for mat, kan det være vel så viktig å fokusere på matglede og hyggen rundt et måltid. Det er mye bedre at en eldre og småspist person spiser et stykke kake hver dag enn at han eller hun ikke spiser i det hele tatt! Så får heller behovet for vitaminer og mineraler dekkes av tran og vitamineraltabletter, som alle bør ta daglig.

Småspising er bra!

Det aller viktigste når det gjelder eldre mennesker, er faktisk at de skal få i seg nok energi slik at vekten holder seg stabil. En lav vekt øker nemlig risikoen for sykdom betydelig. For de som sliter med å holde vekten kan det derfor være en fordel å spise oftere enn de har vært vant til. Mange eldre er oppdratt med at de ikke skal spise mellom måltidene, men det er nettopp det de bør gjøre! Jo oftere de spiser, desto enklere er det å dekke behovet for energi og næringsstoffer. Det bør derfor ikke gå noe særlig lenger enn 3 timer mellom hvert måltid. Det trenger ikke være så mye av gangen. Klarer man i tillegg å gjøre måltidene til en positiv opplevelse, er det som regel ikke noe problem for den eldre å få i seg nok mat. Dette kan du lese mer om i neste nummer av Kjøkkenskriveren.

Kjøkkenskriveren nr. 2 – 2006

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR