Veggismat med wow-effekt

SPRÅKBEVISSTHET: Tenk på hvordan du presenterer maten på menyen, råder kursholder Richard Nystad (t.v). Unngå å skrive «Kjøttfri torsdag». I stedet for å skrive kylllinggryte kan man for eksempel heller kalle matretten "Karibisk gryte".

Oslo Restaurantskole ble nylig omgjort til en grønn oase. Sammen med Engrosfrukt inviterte Knif Innkjøp sine samarbeidspartnere til vegetarkurs med Richard Nystad. Det ble en lunsj helt utenom det vanlige.

Tekst og foto: Elisabeth Strøm

— Jeg er ikke ute etter å få folk til å slutte å spise kjøtt eller bli veganere. Min misjon er å få folk til å ha et bevisst forhold til mat og få øyene opp for alle mulighetene som ligger i et plantebasert kosthold, sier Richard Nystad fra Flowfood.

Han mener både matbransjen og matindustrien har en jobb å gjøre. Å spise så mye kjøtt som vi gjør i dag er verken bærekraftig eller en løsning for framtiden.  


INSPIRASJON: Kjersti Selseth (t.v.) jobber til daglig ved Barnas Stasjon, som er et tiltak i regi av Blå Kors for familier i sårbare livssituasjoner. — Jeg er her for å få inspirasjon og tips. Jeg holder selv matkurs, så det er nyttig å se hvordan andre gjør det, sier hun.

— Kantiner og storkjøkken bør tørre å sette seg mål om å bruke mer frukt og grønt, samt redusere kjøttforbruket, mener han.

Med seg til Oslo Restaurantskole hadde han og Hans-Thomas Henriksen i Engrosfrukt et hav av grønnsaker og plantebaserte produkter som Flowmince, Flowburger og Flowbites. Deltakerne var elevene på Oslo Restaurantskole og kokker fra rundt 20 kristne institusjoner i Norge. Opptil flere jobber til daglig på folkehøgskoler rundt om i landet og lager mat til en kresen målgruppe.

— Dagen i dag går inn i pensumet til elevene. I tillegg til å lære og få inspirasjon, skal de også være vertskap under arrangementet, sier rektor Hege Arntzen ved Oslo Restaurantskole.

Sprer sunn matfilosofi

Richard Nystad mener det eksisterer en del fordommer både mot vegetarianere og plantebasert kosthold.

— Hva man spiser handler mye om kultur, matregime og hva man har vokst opp med. Jeg kommer selv fra Nord-Norge og der er det kjøtt og fisk som blir sett på som riktig mat, sier Richard Nystad.

For 16 år siden droppet han fisk og kjøtt i kostholdet. I dag har han en plantebasert livsstil og bruker mye av tiden sin på å spre sin sunne matfilosofi til andre. Han er medgrunder bak konseptene Hagen og Persilleriet i Trondheim. Han er medforfatter på kokeboken «Mer kål, mindre jål» og driver nettstedet veggis.no.

Oslo Restaurantskole har en elev som er veganer. Ragne Sønstebø innrømmer at mange stiller spørsmålstegn med valget hun har tatt.

VEGANER: — Her kan jeg faktisk forsyne meg av alt som serveres til lunsj. Det er fint at mine medelever virkelig kan få oppleve hvor spennende veganmat kan være, sier Ragne Sønstebø, elev ved Oslo Restaurantskole.

— Fordommer er den vanskeligste delen ved å være veganer. Mange spør mye, men er egentlig ikke opptatt av å høre på svarene mine. De ønsker bare å komme med motargumenter. Jeg har tatt et valg, og det påvirker egentlig ingen andre. Hvis noen opplever det som vanskelig kan jeg ta meg min egen mat, sier Ragne Sønstebø, som ikke opplever det som et problem å være veganer på skolen.

— Hvordan sikrer du at du får i deg nok vitaminer og mineraler?

— Det handler om å sørge for å ha et balansert kosthold. Samtidig er jeg opptatt av å ikke gjøre kostholdet så avansert. Man kommer langt med frosne grønnsaker, poteter og en linsevariant kokt sammen med krydder. Med nøtter og kokosmelk får man en kremet variant. Kjempegodt og enkelt, sier hun.

Trenger flere kokker

— Jeg aner ikke hva dette er, men det smaker utrolig godt, sier tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp). Han er i dag medlem av finanskomiteen på Stortinget.

PENSUM: Kurset i plantebasert kosthold er pensum for elevene ved Oslo Restaurantskole. Her er Rektor Hege Arnzen ved Oslo Restaurantskole, stortingsrepresentant Bård Hoksrud og Erik Wilberg i Knif.

— Jeg glemmer ikke så lett saksfeltet som jeg nylig hadde ansvar for. Jeg er fortsatt opptatt av norsk matkultur og matkvalitet. Samtidig er jeg bekymret for at vi mangler kokker. Hvis vi ikke lykkes med å utdanne nok kokker her i landet, blir vi nødt til å importere fra utlandet. Det er ikke ønskelig, mener Hoksrud.

Oslo Restaurantskole er en privat videregående skole som får statlig støtte. Rektor Hege Arntzen mener det ikke er bærekraftig at skolen ikke får fylt opp alle plassene. I dag går det 16 elever på skolen, som har kapasitet til 60 elever.

Mange av deltakerne på vegetarkurset jobber i virksomheter som ligger under Knif Innkjøp. Kategoriansvarlig Unni Beate Andressen sier mange av disse kjøkkenene fortsatt lager mat etter kok-server.

— For oss er det viktig å styrke disse kjøkkenene fordi de kan være med å løfte statusen til kokkefaget. Her lages det fortsatt mye mat, sier Unni Beate Andreassen.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR