Veldig bra sesong for gresskar

Nå feirer vi Halloween. Store flotte gresskar frister oss i grøntavdelingene i butikkene, og over hele landet lages skumle gresskarlykter til den store dagen. Ikke glem at det er mye god mat i gresskarene!

I 2020 var omsetningen av gresskar totalt i Norge på ca. 1.300 tonn og i 2021 er det en forventning om økning til ca. 1600 tonn.

– Årets fine sensommer har vært perfekt for gresskarproduksjon, forteller Anne Eline Nærstad fra Linnes gård i Lier. Hun er blant de største gresskarprodusentene i landet, og her produseres det 400 000 kg med halloweengresskar i årets sesong. -Tørken vi har vært velsignet med i august, har bidratt til topp kvalitet på gresskarene.

Spar på innmaten

Spar på innmaten i gresskaret når du lager lykten. Den kan du lage mye godt av, og gresskarsuppe og gresskarpai er veldig populært.

– Men gresskar egner seg til mer enn det. Prøv gresskar i gryteretter og wokretter, bakte biter i grønne salater eller som snacks, i paier, revet i brød, rundstykker, vafler og scones. Gresskar er også godt i moser, i marmelader og som syltet garnityr, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

– Ikke glem at kjernene også må brukes. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller som snacks.

Helsegevinster på kjøpet

Gresskar har gjerne en søtlig smak, men har langt lavere karbohydratinnhold enn for eksempel potet, søtpotet og gulrot. Det lave innholdet av karbohydrater gjør at gresskar er en kalorifattig grønnsak, med bare 13 kcal pr. 100 g vare. I tillegg er det en kilde til kalium, og den har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til at immunsystemet fungerer normalt, sammen med vedlikehold av syn og hud.

Oppskrifter med gresskar

Her er tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på noe du kan lage av gresskar og det er flere tips på frukt.no.

Gresskarsuppe med gresskarpesto

Her har vi brukt tiger cross-gresskar. Det er et stort avlangt gresskar med lyst kjøtt og nøytral, mild smak. Den er god å bruke i varme retter og som her, i suppe. En slik suppe kan smakes til med forskjellige krydder. Prøv deg gjerne fram og lag din egen vri.

 

Gresskarpai med sjokolademønster

Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og Thanksgiving. Det er jo en super måte å bruke gresskar på. Prøv denne med sjokolademønster.

 

 

Syltet gresskar

Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt.

 

 

Ristede gresskarkjerner

Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også.

 

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR