Verdimat: Førstemann til mølla

VERDIMAT: Lars-Kristian Leiro er daglig leder i Verdimat.

Verdimat er som et kinderegg – flere fordeler i ett: Konseptet bidrar til mindre matsvinn gjennom samarbeid mellom produsent, grossist og kunde. Det reduserer innkjøpskostnadene og både bestilling og levering skjer sømløs.

Tekst: Elisabeth Strøm

Alltid billig! Det er slagordet til Verdimat – grossisten som distribuerer overskuddsvarer fra kjente leverandører for storhushold og dagligvare. Nylig presenterte daglig leder Lars- Kristian Leiro bedriften for et faglig forum for kokker i Oslo kommune som hadde satt matsvinn på dagsordenen. Noen hadde kjennskap til Verdimat fra før, mens andre virkelig fikk øynene opp for at her er det muligheter for både å være miljøbevisst og spare penger.

Ulike avvik

Matprodusenter og grossister kaster tonnevis med spiselig mat hvert eneste år. Dette kan skyldes overproduksjon eller være mat som ikke kan omsettes fordi det har mindre eller større kvalitetsavvik. Maten kan også havne i søpla fordi det er noe feil med emballasjen eller at den er feilmerket.

– Nylig fikk vi inn et stort parti kylling som ikke var helstekt. Kvalitetsavvik som dette kan ikke selges til den vanlige forbruker. I stedet ble det lagt ut på verdimat.no med 50 prosent avslag i pris. For profesjonelle kokker på et storkjøkken er det ingen problemer å håndtere en slik vare, sier Lars-Kristian Leiro, som har bakgrunn fra Asko Servering.

Pushvarsler

Gjennom Verdimat får matindustrien avsetning på varene sine. For storkjøkken med lavt kostøre, kan varer med skjønnhetsfeil være kjærkomment innslag på menyen. Kunden registrer seg på verdimat.no. Gjennom en applikasjon sendes det ut et pushvarsel hver dag kl. 06.00. Da er det førstemann til mølla.

I løpet av ett år har de hatt 3000 storhusholdningskunder. Tilbudene som legges ut kan benyttes av alle, uansett størrelse og de distribuerer over hele landet. Det er ikke noe minimumskjøp, men ønsker man fri frakt, er minste bestilling 3000 kroner. Er bestillingen gjort før kl. 10.00, garanteres det at maten blir levert dagen etter.

– Pågangen er så stor at vi må flytte til Moss for å få mer lagerplass, sier Leiro.

Han forteller at de registrerer hva som er grunnen til at de har mottatt varene fra produsentene. Dette for å finne ut hvor skoen trykker.

– Et ønske på sikt er å unngå overproduksjons av mat. At hundrevis av tonn med mat skal gå gjennom Verdimat er ikke bærekraftig. Noen vil kanskje si at det er en dårlig forretningside, og jeg hører det.

Ingen plikt, men lovlig

– For oss som er bundet av rammeavtaler gjennom Oslo kommune. Hva vil våre leverandører si om vi kjøper mat fra dere, var det flere av de frammøtte kokkene som lurte på. Leiro kunne opplyse at Servicegrossisten har tilskrevet til alle sine anbudspartnere om at de tillater bruk av Verdimat.

Ebbe Abildgaard Sørensen som er innkjøpsrådgiver i Oslo kommune opplyser at Verdimat kan benyttes, men at ingen har plikt til å gjøre det. Dette står i kontrakten om mat og drikke, under § Reduksjon av matsvinn:

«Som et virkemiddel i Oppdragsgivers målsetning om å redusere matsvinn, skal denne kontrakt ikke være til hinder for at oppdragsgivers virksomheter kan kjøpe «Ikke-normale handelsvarer» fra andre leverandører. Med ikke-normale handelsvarer menes varer med kort holdbarhet, som har passert utløpsdato, er feilmerket, har feil emballasje eller som har kosmetiske feil, avvikende vekt/størrelse og lignende».

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR