Vil fettmyter til livs

Olivenolje, kokosolje eller margarin? Nasjonalforeningen for folkehelsen, Grete Roede AS og Mills har samarbeidet om å knuse ti myter om fett.

Helt siden 70-tallet har vi hatt offentlig kostrådsanbefalinger her til lands. Disse har blant annet hatt positive innvirkninger på sukkerforbruket vårt. Selv om vi ikke er helt i mål, har det vært en merkbar nedgang i forbruket siden 2007. Når det derimot gjelder konsumet av fett, har det i mange år vært en positiv utvikling. Denne ser nå ut til å ha stagnert og vi spiser mer mettet fett en det som anbefales.

– En årsak kan være at formidlingen har vært sprikende. Fett er mer komplisert enn sukker, sier Rune Blomhoff, professor ved Universitetet i Oslo, avdeling for ernæringsvitenskap. Blomhoff leder arbeidsgruppen som til høsten skal legge fram ”Kostråd for å fremme folkehelsen”.

Riktig fett i riktig mengde

Ernæringsfysiolog Kari Bugge i Grete Roede AS, seksjonsleder Carina Alm i Nasjonalforeningen for folkehelsen og ernæringsfysiolog i Mills, Marte G. Byfuglien har derfor tatt på seg oppgaven å øke folks kunnskaper om fett. Vi trenger fett hver dag, men da av den sunne typen. For mye fett er uheldig i forhold til livsstilssykdommer som fedme, diabetes 2, hjerte- og karsykdommer og kreft.

Ti myter

1. Naturlig fett er sunnere enn bearbeidet fett

Fakta: Det er fettkvaliteten som avgjør sunnheten.

2. Umettet fett er mindre fetende enn mettet fett

Fakta: Alt fett inneholder like mange kalorier. Men – selv om umettet fett er like fetende som mettet fett, er umettet fett sunnere.

3. Margarin er den største kilden til transfett

Fakta: Margarin inneholder ikke transfett, det gikk man bort fra tidlig på 90-tallet. Derfor er ikke transfett et problem i norsk kosthold i dag. Margarin er laget av vegetabilske oljer, og inneholder derfor mye umettet fett.

4. Mettet fett er nå friskmeldt

Fakta: Mettet fett øker kolesterolet, noe som igjen øker faren for hjerte- og karsykdommer. Kolestrolnivået bør være under 5, men snittet for nordmenn ligger på 5,8.

5. Steking på høy temperatur gir transfett

Fakta: Det dannes ikke transfett ved steking på høy temperatur. Men, det kan dannes andre uheldige forbindelser. Derfor er rådet å steke på middels høy temperatur, bruke bearbeidede oljer, margarin eller flytende margarin som er utviklet for steking.

6. Kaldpresset olje er bedre enn varmpresset olje

Fakta: Kaldpresset olje til kald mat og varmpresset olje til all mat. – Bruker man kaldpresset olje til steking, vil man oppleve at det spruter mye, tipser Marte G. Byfuglien i Mills.

7. Kokosfett er sunt

Fakta: Kokosfett inneholder mye mettet fett og har en kolesteroløkende effekt. Selv om kokosfett er et vegetabilsk fett er det feil å oppfatte det som et sunt fett. Kokosfett inneholder ca. 90 prosent mettede fettsyrer!

8. Slanking med fett og lavkarbodiett er mest effektivt

Fakta: Det er energiunderskuddet som gir vekttap. Kostsammensetningen har altså liten betydning for vekttapet.

9. Margarin er usunt fordi det inneholder plantefett

Fakta: Det er forholdet mellom mettet og umettet fett i margarinen som avgjør sunnheten. Mykt margarin inneholder planteoljer som raps, solsikke, soya og palmeolje.

– Palmeolje er ikke gunstig, men brukes på grunn av konsistensen. For å avgjøre om et fettprodukt er hjertesunt eller ikke må man se på den totale fettsammensetningen.

10. Fett metter bedre enn proteiner og karbohydrater

Fakta: Protein gir den beste mettheten med tanke på energimengde; Protein 4 kcal/g, karbohydrat 4 kcal/g, fett 9 kcal/g.

BILDETEKST

Nasjonalforeningen for folkehelsen, Grete Roede AS og Mills ønsker å øke folks bevissthet rundt bruken av fett.
Illustrasjonsfoto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for kjøtt.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR