Vinstra best på sykehjemsmat i Norge

ELDREMAT:: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale i samtale med beboer Anna Marie Torget og hennes pårørende ved Attendo Paulus sykehjem i Oslo da konkurransen ble lansert tidligere i år.

Sundheim Bo- og treningssenter på Vinstra i Gudbrandsdalen er kåret til vinneren av Gylne Måltidsøyeblikk 2016. Rundt 200 institusjoner deltok i konkurransen i år, og fem finalister kjempet om førstepremien på 30 000 kroner.

– Sundheim er en verdig vinner og viser hvordan matglede skapes i praksis til glede for både beboere og nærmiljøet på Vinstra. Måltidsglede er viktig og konkurransen Gylne Måltidsøyeblikk skal bidra til at eldre får servert personlig tilpasset måltider av høy kvalitet hver dag, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Konkurransen Gylne Måltidsøyeblikk har i år vært et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og Forbrukerrådet,

Bevissthet om matens betydning

Konkurransen skal bidra til å øke bevisstheten om matens betydning for trivsel og helse for hjelpetrengende eldre mennesker. Ved siden av bevissthet rundt maten, er beboernes og pårørendes mulighet til å påvirke hva de får å spise også evaluert. God mat og mulighet for selv å påvirke hva som står på menyen gir matglede.

– Det er viktig at måltidet blir et høydepunkt, ikke bare et holdepunkt i hverdagen. Underernæring er en stor utfordring blant eldre. Sundheim Bo- og treningssenter tar dette på alvor. Kjøkkensjefen går hver dag rundt og ber om innspill fra beboerne om hva han bør servere. Ut fra deres ønsker serverer han de lekreste retter, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Dette sier juryen

– Sundheim er en god plass å bo. Maten er velsmakende og vakkert tilrettelagt. Beboerne gir klart uttrykk for om maten faller i smak. De kommer med ønsker om retter og råvarer når de ansatte på kjøkkenet daglig er rundt på avdelingene, noe som bidrar til stor glede og involvering i menyplanleggingen i praksis. De pårørende er velkomne til alle måltider, heter det i juryens begrunnelse.

Videre heter det at kjøkkenet ser ut til å være institusjonens hjerte, både for de som bor der fast, de som kommer fra omsorgsboliger i nærheten og de som bruker stedets kantine. Kjøkkenet er en ressurs for lokalsamfunnet. Kjøkkensjef Espen Sætha er en ildsjel som har mange planer for hvordan kjøkkenet kan utvikles, blant annet ved å levere mat til barnehage og skole. Ekstra inntekter kommer fra salg av mat til ulike arrangementer, som bygdefest, dåp og begravelser. Kjøkkenet serverer norsk tradisjonsmat fra egen region og ønsker i større grad å ta i bruk lokale råvarer.

Fem finalister

Fem finalister ble valgt ut fra resultatene av et spørreskjema. Her ble det spurt om mat, måltidsinnretning, brukermedvirkning, pårørendes muligheter til å spise sammen med sine, samt bruk av lokalmat. Dette var finalistene:

  • Gloppen omsorgssenter, Sogn og Fjordane.
  • Løten helsetun, Hedmark
  • Vanylven helse- og omsorgssenter, Møre- og Romsdal
  • Økernhjemmet, Oslo
  • Sundheim bo- og treningssenter, Oppland.

Samtlige finalister ble besøkt av en arbeidsgruppe med representanter fra Forbrukerrådet, Pårørendeaksjonen og Landbruks- og matdepartementet for å få et totalinntrykk av kandidatene.

Juryen

Juryen har bestått av: Statsråd i Landbruks- og matdepartementet Jon Georg Dale, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Fredrik Wang Gierløff, direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet, kokk Inge Johnsen fra Liantunet, Birgitta Fyrand fra Pårørendeaksjonen og Bård Hoksrud, Stortinget. Juryen er enstemmig i sin beslutning.

 

 

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR