Kjøkkenansatt i Oslo kommune:- Kortvarig glede

Først fikk ansatte ved to sykehjemskjøkken beskjed om at arbeidsplassen skulle omgjøres til mottakskjøkken. Deretter kom kontrabeskjeden om at driften skulle fortsette som før. Nå er det endelig bestemt at driften fortsetter, men kun med én kokk på hvert kjøkken.

– Vi opplevde en to dagers glede før virkeligheten innhentet oss, sier kokk Markus Herde ved Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Oslo.

Han er den ved kjøkkenet som er blitt overtallig og som nå har fått tilbud jobb ved et annet sykehjem som eies av Oslo kommune.

I følge Sølvi Karlsen i Sykehjemsetaten i Oslo kommune er kuttene et ledd i etatens omstillingsprosess. Denne går under navnet Prosjekt Mulighetsrom og der heter det blant annet at kjøkkenene på Kantarellen og Lille Tøyen sykehjem skal omgjøres til mottakskjøkken og ha ansatt en faglært kokk. Nå er det altså bestemt at kjøkkenene skal fortsette som før, men bemannes med en faglært kokk og to assistenter på hvert sted.

– Ved å gjøre det på denne måten, klarer Sykehjemsetaten i Oslo kommune å få det som de vil til slutt likevel. Det sier seg selv at det blir en vanvittig press på den ene faglærte kokken som skal ha ansvaret for å lage mat til 130 beboere hver dag. Det er bare et tidsspørsmål før vedkommende må kaste inn håndkleet, tror Herde.

Da NRK Østlandssendingen var på besøk på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter, uttalte Markus Herde at denne omleggingen vil gå ut over matkvaliteten. Sølvi Karlstad på sin side var ikke enig i dette. Dette fordi de to aktuelle sykehjemmene har to produksjonskjøkken i bakhånd.

Ansvarsløst

Omleggingen får også andre følger. 30 hjemmeboende og eldre ved eldresenteret i bydelen mister mattilbudet.

– Vi har en ordning hvor oppegående eldre i bydelen organiserer seg og på frivillig basis står for utkjøringen av maten. Ved å ta bort mattilbudet til denne gruppen får det konsekvenser for så mye positivt. Det er totalt meningsløst, sier Markus Herde.

Kjøkkenet på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter har også vært et opplæringskjøkken. For tiden har kjøkkenet inne en lærekandidat. Ved å kutte i kokkestillingene mister eleven denne plassen.

– Det er ikke mange dagene siden skolebyråden i Oslo kommune uttalte at det er behov for flere lærlingplasser. Forstå det den som kan, sier Herde.

Han får støtte av Arild Løvaas, leder for Opplæringskontoret for institusjonskokkfaget i Oslo og Akershus.

– I denne saken er det faktisk snakk om at kommunen ødelegger et utdanningsløp for en elev som ikke har forutsetninger for å avlegge full fagprøve. Oslo kommune burde i mye større grad vært sitt ansvar bevisst, sier Løvaas.

Brev til byråden

”Det er uforsvarlig å drive de to produksjonskjøkkenene med bare en kokkestilling, som etaten foreslår”. Markus Herde har skrevet et brev til eldrebyråd Cecilie Bræin. Der redegjør han for konsekvensene for vedtaket. Han stiller også spørsmålstegn ved at etaten har kjøpt inn unødvendig utstyr til å varme opp mat for mange hundre tusen kroner til Kantarellen og Lille Tøyen sykehjem. Særlig når etaten bruker økonomi som argument for å gjennomføre sitt omstillingsprosjekt. Herde setter nå sin lit til at byråden forstår at det er uforsvarlig å drive et produksjonskjøkken med en faglært kokk og setter ned foten.

Siste ord i denne saken er nok ikke sagt.

 

BILDETEKST: Etter 25 år i Oslo kommune er kokk Markus Herde ved Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter blitt overtallig. Foto: Gunhild Lervik, Kommunike.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR