Nyheter
– Bærekraft er ikke nedprioritert
– Det er rett og slett en skandale at bærekraftig utvikling ikke er et prioritert tverrfaglig tema i Vg2-læreplanene for restaurant- og matfag, når...
Hvorfor svikter ungdom restaurant- og matfag?
Yrkesfagene generelt og restaurant- og matfag spesielt sliter med rekruttering. Er det foreldrene, venner, bransjens rykte eller egne interesser som avgjør når ungdommen skal...
300 navneforslag på den tidligere SMAK-messen
Stiftelsen Norges Varemesse og NHO Reiseliv jobber for fullt med å videreutvikle det tidligere SMAK-konseptet. Nå vil de gjøre møteplassen på Lillestrøm enda større...
– Tydeligere roller og ansvarsfordeling
I dag overleverte Rådgivende utvalg for rekruttering til mat- og måltidsbransjen sin rapport til landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Utvalget foreslår i alt 24...
Ernæring
Den norske epledagen for 30. gang i år
Eplet er vår viktigste norskproduserte frukt og det har hatt sin egen dag i 30 år. Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som...
Til Trondheim for å bli matredder
Over 3 000 besøkende var innom Matredderhuset i regi av Unge Kokker i Trondheim sentrum i sommer. Målet med den tre ukers inspirasjonscampen var...
Tilbake til normalen?
Samfunnet er i ferd med å gjenåpne etter nedstengningen 12. mars. Mange ansatte rydder seg ut av hjemmekontoret og returnerer tilbake til arbeidsplassen. Spørsmålet...
Matlaging fra bunnen – nostalgisk nonsens?
De fleste som er utdannet innen kokkfaget har en grunnleggende og intuitiv forståelse av at det å lage mat fra bunnen av - med...
Spesialkost
Kompetente diettkokker
Sju diettkokker ved tre ulike sykehus sentralt på Østlandet vurderer seg selv som kompetente i jobben, viser studie. Kokkene føler seg trygge i sin...
Tar puré-maten til nye høyder
Med enkle grep er det mulig å gjøre puré-mat både næringsrik og appetittvekkende. Ved storkjøkkenet i Moss kommune opplever de at flere brukere velger...
Kostråd ved kreft
Kosthold og ernæringsstatus har stor betydning i behandlingen av kreft. Selve sykdommen og de ulike behandlingsformene gir mange forskjellige plager. Kosten må tilpasses tilstanden...
Kost ved diabetes type 2
Diabetes type 2 er en sykdom som kan føre til en rekke alvorlige komplikasjoner som blant annet rammer syn, nerver, nyrer og blodsirkulasjon. Hjertekarsykdommer...
Fra forskningen
Matlaging fra bunnen – nostalgisk nonsens?
De fleste som er utdannet innen kokkfaget har en grunnleggende og intuitiv forståelse av at det å lage mat fra bunnen av - med...
Doktorgrad: Snakk sammen om maten
Kjersti Berge Evensen har tatt doktorgrad i hvordan helsepersonell og kjøkkenansatte i helseinstitusjoner deler informasjon for å tilpasse seg pasientenes behov og...
Hvorfor skal jeg utdanne meg til kokk?
Arbeidsoppgavene er tilnærmet like og det er under 10 kroner i timen som skiller en faglært kokk fra en ufaglært. Hvordan skal man da...
Kompetente diettkokker
Sju diettkokker ved tre ulike sykehus sentralt på Østlandet vurderer seg selv som kompetente i jobben, viser studie. Kokkene føler seg trygge i sin...
Kjemi på kjøkkenet
Tung og lett
Vi er ferdige med å feire jul og nyttår for denne gang. Festen er over og hverdagen har for lengst innfunnet seg. På biblioteket...
Bedre rente enn i banken
På matvarer som ikke er lett bedervelige angis holdbarheten gjerne med en "best før" dato. Men det merkingen dessverre ikke sier noe om er...
Japansk iskaffe
Iskaffe kan være så mangt. Gårsdagens kafferester satt i kjøleskapet natten over og servert med melk og sukker for å døyve bitterheten kan til...
Ulv i fåreklær
Hel pepperrot gjør ikke så mye av seg, men om den blir hakket eller raspet så viser den sitt sanne jeg. Den slår tilbake...