Nyheter
Foreslår tiltak for å utjevne forskjeller i helse
Sunnhetsmerking, mindre porsjoner, sukkeravgift og gratis frukt og grønt til barn og unge. Dette er noen av anbefalingene fra en ekspertgruppe som siden mai...
Krumkaker er julefavoritt
Krumkakene har kjempet seg tilbake på toppen av listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
Det viser en ny undersøkelse gjennomført...
Matomsorgsprisen til Hovedkjøkkenet på Ullevål
Hovedkjøkken Ullevål ved seksjonsleder Egil Brevik, Oslo universitetssykehus, mottok i dag Matomsorgsprisen 2023. Prisen får kjøkkenet for sitt mangeårige arbeid med å løfte mat...
NM Community Catering tilbake på Umami Arena
Nok en stor konkurranse kan oppleves på Umami Arena i mars 2025. Nå kan alle faglærte kokker som jobber i personalrestauranter, kantiner, institusjoner og...
Ernæring
-Tverrfaglige team er nøkkelen
Kan institusjonskjøkken være med å sikre riktig ernæring til eldre som mottar mattjenester hjemme og i institusjon? Ja, spesielt når ernæringskokker inngår i tverrfaglige...
Uvitenhet om cøliaki i helseinstitusjoner
Kunnskap om cøliaki og glutenfritt kosthold spriker fra sykehus til sykehus, og antakelig fra avdeling til avdeling. Det slår fagbladet til Norsk cøliakiforening fast.
Tekst:...
– Maten er en nøkkel i klimaarbeidet
I dag lanseres De nordiske ernæringsanbefalingene 2023. For første gang inneholder de vitenskapelige anbefalinger for både helse og miljø, og de foreskriver et mer...
TINE inviterer til faglig bransjetreff
"Maten gjør ingen nytte før den er spist", er temaet for TINE Fagseminar 2022. Årets fire seminarer kan oppleves i tre byer i høst:...
Spesialkost
Uvitenhet om cøliaki i helseinstitusjoner
Kunnskap om cøliaki og glutenfritt kosthold spriker fra sykehus til sykehus, og antakelig fra avdeling til avdeling. Det slår fagbladet til Norsk cøliakiforening fast.
Tekst:...
Nettkurs om cøliaki og trygg glutenfri mat
Norsk cøliakiforening tilbyr gratis nettkurs i løpet av våren for helse- og kjøkkenpersonell på helseinstitusjoner. Temaet er hvordan det kan tilrettelegges for trygg glutenfri...
Kompetente diettkokker
Sju diettkokker ved tre ulike sykehus sentralt på Østlandet vurderer seg selv som kompetente i jobben, viser studie. Kokkene føler seg trygge i sin...
Tar puré-maten til nye høyder
Med enkle grep er det mulig å gjøre puré-mat både næringsrik og appetittvekkende. Ved storkjøkkenet i Moss kommune opplever de at flere brukere velger...
Fra forskningen
Salmer fra skolekjøkkenet
Høye ambisjoner og trange rammer. Slik beskriver universitetslektor Karen Lassen mat- og helselærernes arbeidshverdag i grunnskolen. I en doktoravhandling har hun hatt som mål...
Dypdykk i vår kulinariske arv
Norges Forskningsråd har gitt støtte til et prosjekt som skal løfte fram og gi nytt liv til vår kulinariske arv for på den måten...
Matlaging fra bunnen – nostalgisk nonsens?
De fleste som er utdannet innen kokkfaget har en grunnleggende og intuitiv forståelse av at det å lage mat fra bunnen av - med...
Doktorgrad: Snakk sammen om maten
Kjersti Berge Evensen har tatt doktorgrad i hvordan helsepersonell og kjøkkenansatte i helseinstitusjoner deler informasjon for å tilpasse seg pasientenes behov og...
Kjemi på kjøkkenet
Tung og lett
Vi er ferdige med å feire jul og nyttår for denne gang. Festen er over og hverdagen har for lengst innfunnet seg. På biblioteket...
Bedre rente enn i banken
På matvarer som ikke er lett bedervelige angis holdbarheten gjerne med en "best før" dato. Men det merkingen dessverre ikke sier noe om er...
Japansk iskaffe
Iskaffe kan være så mangt. Gårsdagens kafferester satt i kjøleskapet natten over og servert med melk og sukker for å døyve bitterheten kan til...
Ulv i fåreklær
Hel pepperrot gjør ikke så mye av seg, men om den blir hakket eller raspet så viser den sitt sanne jeg. Den slår tilbake...