Verktøy for sunnere kosthold

I september kom det nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagene. 15 punkter fra sosial- og helsedirektoratet, som sier mer grovt, mer grønt, mer fisk og mindre sukker. Det har ernæringsrådgiver og høyskolelektor Reidun Høines tatt på alvor.

 

Hun har deltatt i en referansegruppe for direktoratet, og utviklet et praktisk matlagingskurs for barnehageansatte, hvor innholdet og oppskriftene er tilpasset de nye retningslinjene. I mai kom oppskriftene ut i bokform; ”Fryd for ganen”. Et pratisk verktøy, ikke bare for barnehageansatte, men også for mor og far. Eller andre som skal fore små kropper med næringsrik kost. Hva med en fiskebuger av hyse, lyr, hvitting, sei eller torsk. Tilsatt litt hvetemel og krydder, kjørt i kjøkkenmaskinen og stekt i panna. Servert i grovt hamburgerbrød har du et komplett middagsmåltid. Et måltid som kan få småen til å tenke i andre baner enn fisk.

Høines mener at barn ofte assosierer noe negativt med ordet fisk, og råder de voksne til heller å bruke navnet på fisken eller retten. Barn kan si nei takk til fisk, men ja takk til fiskekaker hevder hun under kapittelet om fisk, hvor hun kommer med tips om hvordan du kan øke fiskeforbruket. Slike tips er gjennomgående i boka. Selv om noen kan virke opplagte, som alltid å ha frukt og grønnsaker stående framme, for å øke forbruket. Vi har hørt det før, men trenger gjerne en påminnelse. Å få vite hvor mye sukker det er i en liten kartong sjokomelk kan derimot være en tankevekker.

 

Lett å finne fram i

”Fryd for ganen” er oversiktlig og lett å finne fram i. Boka er delt inn i tre deler. I første delen får du en innføring i barn og kosthold, med vekt på sukker og råd for å begrense sukkerbruken. Andre del kommer inn på barn og matlaging, mens del tre som naturlig nok er den største delen i ei kokebok, finner du oppskriftene. Denne delen er tematisk organisert. Her finner du kapitler om baking, fisk, kjøtt, frukt og grønt, samt melke- og glutenfrie oppskrifter. Du får servert alternative oppskrifter, på en spennende og ny måte. Hva med fiskepølser?

For barnefamilier og barnehageansatte, som boka er beregnet på må det være mye å hente. Å vite at oppskriftene er i tråd med de nye retningslinjene, gjør det lett å lirke boka ned av hylla. Skulle det være noe å plukke på ”Fryd for ganen” må det være forsida som virker litt 50-talls.  Hva med et litt sprekere foto og spiralrygg? Spiralrygg av praktiske grunner, boka vil hele tiden klappe igjen når du har den oppslått. Ikke bra når du stadig må kikke i oppskriften. Men i det store og hele et godt og spennende verktøy for et sunnere kosthold til den oppvoksende slekt.

 

Fra Kjøkkenskriveren nr. 5/08

Reidun Høines:

Fryd for ganen

Vormedal Forlag 2008

Innbundet, 152 sider

Pris: 299,-

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR