Uvitenhet om cøliaki i helseinstitusjoner

CØLIAKI: Pasienter med cøliaki opplever at kunnskapen og tilbudet om glutenfri mat spriker på norske sykehus. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Kunnskap om cøliaki og glutenfritt kosthold spriker fra sykehus til sykehus, og antakelig fra avdeling til avdeling. Det slår fagbladet til Norsk cøliakiforening fast.

Tekst: Elisabeth Strøm

Temaet kom opp i forbindelse med et møte mellom Norsk cøliakiforening og Pasient- og brukerombudet i Oslo og Viken. Senere luftet foreningen spørsmålet på sosiale medier, og en rekke kommentarer strømmet inn. Noen kunne fortelle om fantastiske møter med norsk helsevesen, mens andre måtte ty til bananer fra kiosken, ernæringsdrikk og saft etter operasjoner fordi sykehuset ikke hadde noe glutenfritt å tilby. Dette skjedde selv om pasienter hadde meldt inn behovet for glutenfritt kosthold før innleggelsen.

– Voksne og barn med cøliaki må være trygge på at maten de får servert er glutenfri, slik at de ikke blir syke av maten de spiser. Det er også viktig at den glutenfrie maten oppbevares, håndteres og tilberedes på riktig måte og ikke blir utsatt for kryssforurensing med glutenholdig mat, sier fagansvarlig Hilde Gravdal i Norsk cøliakiforening til fagbladet GlutenFri.

Gratis nettkurs

Graval har ansvaret for å utarbeide gratis nettkurs for ansatte i helseinstitusjoner, som i løpet av arbeidsdagen skal tilrettelegge for trygg glutenfri mat for pasienter eller beboere. Dette kan eksempel være matverter/postverter, helse- og kjøkkenpersonell.

NETTKURS: Fagansvarlig Hilde Gravdal i Norsk cøliakiforening har utviklet gratis nettkurs om cøliaki og glutenfritt kosthold for ansatte i helseinstitusjoner for å øke bevisstheten hos yrkesgrupper som håndterer mat.

Med disse kursene håper foreningen å kunne bidra til større bevissthet og kunnskap hos yrkesgrupper som håndterer mat. Ifølge Norsk cøliakiforening antas det at så mange som 7-8 prosent av befolkningen i Norge spiser glutenfri kost, det vil si 400 000 personer, mens 1-2 prosent – omtrent 80-100 000 personer – har cøliaki. Mange er også udiagnostiserte.

Sjekk ncf.no/kurs for nye kursdatoer og påmelding.

 

 

 

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR