Gjør seg lekre for næringslivet

70 studenter er tatt opp på det nye studiet Bachelor i Facility Management som har to valgfrie fordypninger i Facility Services og Mat og ernæring. Nytt faglig innhold og forankring i hele bransjen skal gjøre kandidatene attraktive for betalingsvillige arbeidsgivere.

 

Studentene har en snittalder på 24 år og det er vel 60 prosent kvinner og 40 prosent menn på studiet. Ni av studentene har flere fagbrev, men fagbrev er det som kjent ikke krav om ved opptak lenger.

–Halvparten kom inn på førstevalget og det betyr at vi har fått en gjeng motiverte studenter, sier studieleder Knut Boge ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Om studentene heller mot «Hus» eller «Kost», blir først klart neste år når studentene må velge mellom de to fordypningene.

Forankring i bransjen

Den gamle kostøkonom-utdanningen er i ferd med å fases ut. Både navnet, opptakskravene og innholdet er endret fra i høst – først og fremst for å tilpasse seg kravene i arbeidslivet. 

Nylig var det et møte på Høgskolen i Oslo og Akershus på Kjeller hvor bransjen kunne komme med innspill til innholdet i profesjonsprofilen Mat og ernæring. Fordypningen utgjør 60 studiepoeng som består av tre emner som hver er på 10 studiepoeng. Disse emnene er ernæring og kostvitenskap, hygiene og mattrygghet og klinisk ernæring. I tillegg kommer emnet Menyplanlegging og bacheloroppgaven, begge på 15 studiepoeng.

-Facility Services har historisk hatt større forankring i bransjen. Vi ønsker å få til tilsvarende med Mat og ernæring, som hovedsakelig har vært forankret i offentlig sektor, sier Boge.

Ved også å trekke inn privat og ideell sektor, tror Boge studentene vil ha flere muligheter på arbeidsmarkedet etter endt studie. De får flere bein å stå på.

– Større konkurranse om studentene må til for å øke lønnsnivået. På dette området regner jeg med at vi har felles interesser med Kost- og ernæringsforbundet, sier Boge.

Solid metodegrunnlag

Det første halvannet studieåret og to emner er felles for alle og skal gi studentene en generalistutdanning, samtidig som det skal gi smakebiter på hva som venter videre. Ulike emner innen økonomi, metode, strategi, administrasjon og ledelse står på timeplanen.

-Det som i størst grad skiller det gamle kostøkonomstudiet med dagens modell, er at vi gir studentene et solid metodegrunnlag og mer økonomifaglig ballast enn tidligere, sier Boge, som er stolt over å kunne tilby en nisjestudie som høgskolen i Oslo og Akershus foreløpig er alene om. 

Vil gi et løft

Også på lærersiden vil det skje endringer i tiden framover med flere nyansettelser. I tillegg har NHO Service gitt økonomisk støtte til å opprette et professorat i Facility Management ved avdelingen. HiOA er for tiden på jakt etter gode søkere til professoratet.

– Det vil helt klart gi et løft til utdanningen. Særlig med tanke på at Høgskolen i Oslo og Akershus søker om å bli godkjent som universitet.

Overgangsordning

Det er etablert overgangsordninger for kostøkonom- og husøkonomstudenter som søker om opptak på Bachelor i Facility Management. Foreløpig er det to studenter som benytter seg av denne ordningen

– Jeg anbefaler alle tidligere kostøkonomstudenter som ønsker å ta tredje påbygningsår for å få en bachelorgrad om å bestemme seg raskt. Muligheten er der fram til opptaket i 2014, avslutter studieleder Knut Boge

BILDETEKST

Knut Boge, studieleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR