«Bli ny dag» for støpejern

Selv om støpejern ikke holder bedre på varmen enn en rustfri stålkjele (se nr. 3, 2009) er det likevel et populært materiale for stekepanner og gryter. Steller man pent med støpejern vil det etterhvert dannes en beskyttende hinne, ja nærmest et non-stick belegg. Skraping med metallredskap vil kunne skade hinnen. Og selv om belegget er vannavvisende så kan langvarig kontakt med vann (og såpe) føre til dannelse av rust. Men har man vært uheldig så finnes det råd likevel. Dette gjelder også om man f.eks. finner et gammelt munkejern som er dekket av rust, slik jeg gjorde nylig.

Om man skal fjerne mye rust anbefaler jeg elektrolytisk rustfjerning. Det høres komplisert ut, men er enkelt og effektivt (jeg går ikke inn på detaljene her – søk etter «electrolytic rust removal» på nettet for bilder og fyldige instruksjoner). Enkelt fortalt brukes en bilbatterilader for å reversere rusteprosessen slik at rusten omdannes til metallisk jern. Så bruker man en stålbørste for å få bort jernpartiklene og skitt som fortsatt sitter fast. Er det bare snakk om litt rust kan dette fjernes ved hjelp av stålull. Er det en gammel oljehinne man vil ha bort så kan denne brennes bort ved hjelp av pyrolyseprogrammet på en ovn, men jeg må innrømme at jeg ikke har prøvd dette selv!

Etter rustfjerning bør støpejernet umiddelbart beskyttes med en ny hinne for å unngå ny rustdannelse. Sørg for at støpejernet er helt tørt. Bruk så en flerumettet planteolje som raps, soya, solsikke eller linfrø. Gni overflaten med oljen og tørk av all overskytende olje. Sett støpejernet inn i stekeovnen på høy temperatur (over 200 °C, gjerne over 250 °C) og la den stå en time. Skru av ovnen og la støpejernet kjøle ned en time eller to før det tas ut. Det vil dannes noe røyk, så det er en fordel med god utlufting. På bildet ser du resultatet av en behandling. Oljen ser blank ut, men er helt tørr å ta på. Påfør ny olje og gjenta varmebehandlingen til du er fornøyd med resultatet (3-6 ganger kan være nødvendig). Det som skjer ved oppvarming er at oljen i kontakt med luften brytes ned til reaktive fragmenter som så reagerer med hverandre og danner en tett, vannavvisende hinne. Kjemikere sier at oljen polymeriserer. Interessant nok er det slik at jernatomer i overflaten til støpejernet får disse reaksjonene til å gå fortere!

Martin Lersch, dr. scient.

webmaster@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://blog.khymos.org eller følg meg på @tastymolecules

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR