1. mai skal vi vise solidaritet – nasjonalt og internasjonalt

– 1. mai skal vi være stolte over at vi har et demokratisk arbeidsliv, men vi også være klare til å forsvare dette. Den beste garantien for å opprettholde den norske modellen er sterke fagforeninger og fortsatt høy grad av organisering, skriver YS-leder Jorunn Berland i dette innlegget.

De fleste arbeidstakere i Norge har det bra og trives på jobb, viser YS Arbeidslivsbarometer.

Samtidig fins det fremdeles store utfordringer innenfor enkelte grupper og næringer. Ryanair er ett eksempel. YS-forbundet Parat har avdekket svært alvorlige mangler ved lønns- og arbeidsvilkårene. Slik vil vi ikke ha det i norsk arbeidsliv, sier YS-leder Jorunn Berland.

Fleksibel – for hvem?

YS Arbeidslivsbarometer for 2012 viste en negativ utvikling for fagforeningenes legitimitet. Det kan skyldes flere faktorer, men kanskje det er slik at mange tar et godt og velregulert arbeidsliv for gitt? Det vil jeg i så fall advare mot. Rettighetene fagbevegelsen har kjempet frem opp gjennom årene kan vi ikke ta som en selvfølge. Vi ser stadige angrep på gode, opparbeidede rettigheter. Blant annet har enkelte partier og arbeidsgivere tatt til orde for å løse opp i arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Eller gjøre dem mer fleksible, som de selv karakteriserer det. Da spør jeg meg: Fleksibel for hvem?

Europa i krise

Arbeidsledigheten i Eurolandene ligger på tolv prosent. Bare i løpet av de siste seks månedene har så mange som én million mennesker i EU mistet jobbene sine. Unge er særlig hardt rammet. 7,5 millioner unge europeere er verken i arbeid eller under utdanning. I enkelte land står nesten en hel generasjon i fare for å falle utenfor arbeidslivet. Det er dramatisk.

1. mai er også dagen for å minnes kollegaer verden over, som med livet som innsats jobber for anstendige arbeidsforhold og grunnleggende rettigheter i arbeidslivet. I deler av verden blir fortsatt fagforeningsledere- og representanter drept på grunn av sitt engasjement. Mange blir arrestert, skadet eller opplever alvorlige trusler mot seg og sin familie.

160 000 dør på jobb – hvert år

28. april markerte internasjonal fagbevegelse den internasjonale minnedagen for drepte og skadde arbeidere. Tall fra ILO (International Labour Organisation) viser at hele 6300 arbeidstakere rundt om i verden dør som følge av dårlige arbeidsforhold – hver dag! 5500 av disse tilfellene er forårsaket av eksponering for kjemikalier. I Europa anslår det europeiske arbeidsmiljøinstituttet i Bilbao at antall jobbrelaterte dødsfall ligger på 160 000 per år.

På arbeidernes internasjonale dag skal vi være stolte over at vi har et demokratisk arbeidsliv. Vi skal være stolte over at vi har sterke parter i arbeidslivet. Og vi skal være stolte over den norske modellen. Samtidig skal vi være klare til å forsvare dette. Den beste garantien for å opprettholde den norske modellen er sterke fagforeninger og fortsatt høy grad av organisering.

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR