19 prosent mindre sukker fra brus før 2020

Vi får fortsatt i oss for mye sukker og de største kildene er brus og godteri. Nå tar drikkebransjen ansvar. Det skal skje gjennom både innovasjon, markedsføring og salg. 

– Vi vil utvikle nye drikker med lite eller ingen sukker, samtidig som sukkeret vil bli erstattet med søtstoffer i andre drikker, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han understreker at målet om sukkerreduksjon gjelder drikkevarekategorien som helhet.De store internasjonale merkene vil neppe bli endret, men bransjen vil satse tungt på de sunneste alternativene.

Intensjonsavtale

Løftet om sukkerreduksjon i brus og saft inngår i den intensjonsavtalen om sunnere kosthold, som i går ble undertegnet av helse- og omsorgsminister Bent Høie og lederne for NHO Mat og Drikke og Virke Handel. Avtalen omfatter både sukker, salt og mettet fett.

– Vi har stor tro på den samarbeidsmodellen helseministeren har lagt opp til, og regner med godt samspill med både handelen og myndighetene framover, sier Nome i en pressemelding.

Verdensledende

Norge er allerede verdensledende når det gjelder sukkerfri brus. I 1998 var 80 prosent av brusen vi drakk tilsatt sukker. Nå er andelen nede i 57 prosent, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Intensjonsavtalen mellom helseministeren, produsentene og handelen har som mål at befolkningens inntak av tilsatt sukker er redusert med minst 12,5 prosent innen utgangen av 2021.

De siste årene har det vært sterk nedgang i sukkerforbruket, særlig fordi mange har gått over til lettbrus. I dag stammer om lag 15 prosent av det sukkeret vi får i oss fra brus.

– Vi har allerede kommet langt og vi vil enda lenger, men det sier seg selv at brusprodusentene ikke kan nå målet alene. Men kanskje kan vi inspirere andre til å sette seg like ambisiøse mål, sier Nome.

Sukkerforbruket går ned

I rapporten «Utvikling i norsk kosthold», som ble offentliggjort i begynnelsen av desember, heter det at sukkerforbruket i befolkningen er på vei ned, men forbruket er fortsatt for høyt.  Omsetningen av sukkerholdig bruks minsket fra 63 til 55 liter per innbygger fra 2010 til 2015.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR