– Å kalle seg ISS Matomsorg forplikter

Pårørende Gunn Brox mener Tromsø kommunes eldre fortjener noe bedre enn dette. Foto: Privat.

– Dette er ikke en god dag for ISS Matomsorg. Kjøkkenet fortjener den kritikken de får. Ledelsen i ISS Matomsorg bør holde seg for god til å forsvare dette, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet. 

Tekst: Elisabeth Strøm

Dagbladet skriver i dag om en pårørende i Tromsø kommune som på vegne av sin mor, har klaget på en dessertsuppe som ISS Matomsorg har levert. Suppen skulle i utgangspunktet vært en byggrynssuppe, men resultatet ser lite appetittvekkende ut.

– Den var brun, med åtte-ni rosiner i, og for meg så det ut som brunt vann med litt fortykningsmiddel i, sa pårørende Gunn Brox til Dagbladet.

Se seg selv i speilet

– Å kalle seg «ISS Matomsorg» forplikter. Jeg håper ikke dette er representativt for hva selskapet serverer på sykehjemmene og til de eldre hjemmeboende i Tromsø kommune. I så fall bør selskapet vurdere å skifte navn, sier Arnt Steffensen.

Kost- og ernæringsforbundet mener kommunene bør ha en gjennomtenkt mat- og måltidspolitikk. Det bør være en minstestandard for hva som serveres. Fire av ti eldre på sykehjem lider av underernæring.

– Kommunepolitikerne i Tromsø bør også se seg i speilet i dag. Det er de som setter rammene for eldreomsorgen. Det er de som har gitt anbudet på all matservering til de eldre til ISS Matomsorg. Stilte de ikke noen krav om kvalitet, undrer Steffensen.

Produksjonsfeil

Torgny Schrøder, avdelingssjef i ISS Matomsorg mener påstandene fra Arnt Steffensen er drøye og ikke bygger på fakta. Han forteller at det var sagogrunsuppe som ble sendt ut til hjemmeboende og sykehjem i Tromsø kommune. Vanligvis består suppen av sagogryn, rød saft og rosiner. Oppskriften har vært brukt i mange år.

– Feilen oppsto i det vår leverandør HOFF har byttet råvareleverandør på sagogryn. Sagogryn basert på potetstivelse er nå erstattet med sagogryn basert på tapioka. Dette hadde vi ikke registrert. Dermed fikk vi en suppe som mistet bindeevne og ble gråaktig ved lagring. Vi beklager dette på det sterkeste, sier Schrøder.

– Hva gjør dere nå for å unngå at dette skjer igjen?

– Vi endrer rutinene med våre leverandører, og skal nå ta lærdom av denne erfaringen, sier Schrøder, og mener det er trist at Steffensen gjør politikk ut av denne saken.

– ISS Matomsorg tok over matproduksjonen i Tromsø kommune 1. november i fjor. Selv om vi er private drivere har vi akkurat de samme målene og interessene som Kost- og ernæringsforbundet; Å løfte matomsorgen på norske sykehjem. På det området mener jeg Tromsø kommune har kommet langt, sier Torgny Schrøder.

 

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR