40 år med ildsjeler, utvikling og ny kunnskap

Rå lever, bananer og byggmelsvafler av en type som fikk enkelte barn til å skygge unna vafler resten av livet. Dette var anbefalt kosthold for cøliakere på 50- og 60-tallet. Man visste ikke da at bygg inneholdt gluten, så dietten var hverken fristende – eller glutenfri.

I mai er det 40 år siden Norsk cøliakiforening ble stiftet. I 1974 var det lite kunnskap om cøliaki i samfunnet, og bare et fåtall leger som kunne mye. Det ble derfor et lykketreff for pasientene da det tidlig på 70-tallet kom på banen noen få, men viktige ressurser som skulle få mye å si for norske cøliakeres hverdag i årene fremover. Den 6. mai 1974 var en høytidsdag – 74 personer møtte opp på NCFs konstituerende generalforsamling, og stiftelsen av NCF kunne formelt gjennomføres.

Ikke helt i mål

I 2014 slipper cøliakere heldigvis å leve på rå lever, bananer og vafler av byggmel. I dag er det et stort utvalg av glutenfrie produkter og oppskrifter, og kunnskapen blant leger og i samfunnet ellers er bra. NCF har vokst som organisasjon i profesjonalitet og medlemstilbud, og har i dag over 300 tillitsvalgte som jobber frivillig for saken.

– Vi har oppnådd mye gjennom 40 år. Hverdagslivet for personer med cøliaki i dag ville ikke vært den samme uten NCF og medlemmenes innsats gjennom mange år. Og foreningens innsats fortsetter – blant annet overfor helsemyndigheter, skolemyndigheter og produsenter. De som er unge i dag, ønsker seg et godt tilbud i skolekantiner, i barnehager og SFO, for ikke å snakke om i faget Mat og helse. De som er syke, ønsker at de uten problem kan få riktig mat om de havner på sykehus, og beboere på institusjoner trenger det samme. Dette er ikke skikkelig på plass i dag, sier Wenche Hoel Røine (bilde), leder i Norsk cøliakiforening.

Jubileumsseminar og -bok 

26. april markerte NCF sine 40 år med seminar og middag. 240 personer møtte opp for å høre foredrag gjennomført av «eliten» innen cøliaki. Under middagen ble det gjort stas på flere sentrale personer som har bidratt gjennom mange år med heders- og ærespriser. NCF har også gitt ut boken Fra magre kår til mangfold – en glutenfri reise gjennom 40 år. Boken tar for seg personer og hendelser som har fått betydning for NCF som organisasjon, kunnskapen om cøliaki og utviklingen av det glutenfrie produkttilbudet.

Kilde: Pressemelding frsa Norsk cøliakiforening.

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR