Bak med spelt!

Trodde du at speltmel var grovt mel som bare kunne brukes til grovt brød? Selv hadde jeg nok ikke skjønt rekkevidden av at spelt er en gammel type hvete, såkalt urhvete. Det betyr nemlig at den finnes i ulike fasonger og kan brukes til alt fra det groveste brød til loff og boller. For den som ønsker det kan spelt erstatte hvetemel i nesten alle sammenhenger.

Heldigvis er det noen som har mye erfaring med spelt. Mone Sæland er en av dem. Hun er husstellærer og klinisk ernæringsfysiolog og deler raust sine erfaringer og oppskrifter med oss i boka Bak med spelt! Hun vet at spelt trekker til seg mindre væske enn hvete og at du derfor må redusere væsken i forhold til en vanlig gjærdeig. Hun vet hvordan en speltdeig oppfører seg i kjøkkenmaskinen og at brødet holder seg best hvis du fryser det mens det er lunkent.

Det kan være flere årsaker til å bruke spelt heller enn den tradisjonelle hveten, men først og fremst er spelt et mer helsemessig riktig mel – det gir mer næring og mindre ubehag hos de fleste. Og det finnes altså både siktet og sammalt mel, og i tillegg hel spelt, speltkli, speltflak og klemt spelt, bare så du vet det! Bak med spelt! inneholder mange gode brødoppskrifter, men også en mengde oppskrifter på småbrød og kaker, samt pai, pizza og piroger. Det betyr at du med denne boka fort blir selvhjulpen når du vil endre dine melvaner.

En smal, men praktisk bok med et brennaktuelt tema. Vakre bilder og stilig layout – helt i tråd med det sunne og naturlige som speltmelet assosieres med.

Mone Eli Sæland:
Bak med spelt!
Fotograf: Jon Marius Nilsson
Cappelen 2006
Innbundet, 119 sider
Pris: 299 kr

Kjøkkenskriveren nr. 7 – 2006

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR