– Blir aldri utlært

Hun er kokk på stjernerestauranten Bagatelle og trener for deltakelse i VM. Karla Siverts (21) fra Oslo er en av de 20 deltakerne på Yrkeslandslaget til WorldSkills i Calgary.

Aldersgrensen er 22 år for å delta i WorldSkill/Yrkes-VM og  Norge stiller i september med et lag bestående av 20 deltakere i 17 fag. Dette er de beste unge yrkesutøverne Norge har.

 

Trives med kveldsjobbing 

 

Karla har valgt å jobbe som gourmetkokk, men hun sier at det er mange forskjellige typer kokker. Selv trives hun best i restaurant med kveldsjobbing. Hun tok fagbrevet for et par år siden etter skole og hadde læreplass på restaurant Victor.

 

– Men du er ikke utlært selv om du har tatt fagbrevet. Jeg blir aldri utlært, sier Karla, som er sugen på å lære seg mest mulig.

Om noen år håper hun å åpne egen restaurant på Island sammen med sin islandske kokke-kjæreste. Men først skal hun jobbe noen år på Bagatelle.

 

– Jeg føler meg veldig heldig som jobber i et slikt fagmiljø. Her lærer jeg mye og jeg føler at jobben gir meg mye trening fram mot WorldSkills. Vi er åtte kokker på kjøkkenet og kan ha opptil 100 gjester i restauranten, men da ”koker” det. Arbeidet er organisert i stasjoner hvor vi har hvert vårt ansvar. Dette roterer. Nå står jeg på kjøttgarnityr og tidligere har jeg hatt blant annet dessert-stasjonen, men vi gjør andre ting ved siden av så det blir ikke ensformig.

 

Fire menyer 

 

Konkurransen i WorldSkills går over 15 timer fordelt på fire dager hvor hun og konkurrenter fra hele verden skal lage fire menyer. Først i mai får hun kjennskap til oppgavene hun skal løse de tre første dagene. Den fjerde dagen vet hun ingen ting om før konkurransedagen. Det kalles ”mystery basket” og er en kurv med til da ukjente råvarer. Da er utfordringen å komponere en stor meny på strak arm.

 

Svein Magnus Gjønvik, som driver bedriften Matakademiet i Trondheim, er sammen med teamet på Bagatelle Karlas trener og rådgiver. Han er med i dommerkollegiet under WorldSkills for sjette gang. Han vet derfor mye om hva Karla kan vente seg.

 

– Jeg har styrt henne inn på grovområdene hun kan konsentrere seg om før oppgavene blir kjent. I begynnelsen av juni og i august skal vi ha samlinger sammen med deltakeren i servitørfaget, men vi har også løpende kontakt.

 

– Karla får aksept av arbeidsgiveren til å trene. Det er viktig når man skal forberede seg til en konkurranse.

 

Gjønvik understreker at selv om gourmetkokkene får stor oppmerksomhet, trenger faget et bredt utvalg av hverdagskokker. Bransjen har en stor utfordring i å skaffe sterke fagutøvere som jobber i de tradisjonelle kjøkken rundt i hele landet.

 

WorldSkills 

 

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere opp til 22 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 17 av fagene med 20 deltakere.  

 

Yrkeslandslaget har i år deltakere i fagene telekommunikasjon, automatisering (tomannslag), CNC dreiing, sveising, trykking, bilskade, elektriker, gullsmed, blomsterdekoratør, fashion (søm), bilmekaniker, kokk, servitør, billakkering, anleggsgartner (tomannsslag), grafisk design og helsefagarbeider (tomannslag). 

 

Det er WorldSkills Norway som organiserer det norske yrkeslandslaget. Bak organisasjonen står NHO, LO og Utdanningsdirektoratet samt en rekke bransjeorganisasjoner. Det er bransjeorganisasjonene som er ansvarlige for å plukke ut og forberede sine deltakere. For kokkefaget er det NHO Reiseliv og Fellesforbundet som står bak deltakeren.

 

Kilde: WorldSkills Norway. 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR