Bransjeløft for krevende kokkedisiplin

NM Community Catering: Å lage mat til de samme gjestene hver dag er en krevende disiplin. Foto: Shutterstock

På Smak 2020 arrangeres det første NM for lag i Community Catering. – Dette blir et bransjeløft for kokker som jobber i personalrestaurant, institusjonskjøkken og kantiner, sier Espen Wasenius, daglig leder i Norges Kokkers Landsforening (NKL).

Internasjonalt er Community Catering en veletablert konkurransekategori innen kokkefaget og det arrangeres OL- og VM-konkurranser, på lik linje med OL og VM i kokkekunst. Et eget NM for Community Catering kommer som et ledd i en større satsing fra Norske Kokkers Landsforening. Det er allerede etablert et eget landslag som skal delta i OL og VM i 2020. Thomas Ekenes-Fosback er utpekt til kaptein og fungerende leder for det nyetablerte Kokkelandslaget Community Catering

–Vi er veldig glade for at Kokkelandslaget Community Catering har lovet å komme på SMAK 2020 for å bidra i forbindelse med Norgesmesterskapet. Dette handler både om omdømme, oppmerksomhet og status for bransjen, sier NKL-sjefen i en pressemelding.

Han mener denne delen av bransjen fortjener å bli løftet fram.

-Disse kokkenes oppgave er å skape gode matopplevelser på de stedene hvor mange mennesker møtes hver dag. Dette er en utrolig viktig og krevende utfordring som fortjener oppmerksomhet

Lagkonkurranse med kvalifisering

Norgesmesterskapet blir en lagkonkurranse lik den som arrangeres i OL og VM. Det skal være fire deltakere på hvert lag – og lagene må gjennom en krevende kvalifisering. Laget må ikke nødvendigvis jobbe på samme sted til daglig, men det er absolutt en fordel å være godt innarbeidet som team.

Espen Wasenius, daglig leder i Norges Kokkers Landsforening (NKL)

Krever mye smak for pengene

Konkurransen består i å servere 120 personer til lunsj på SMAK 2020s eget konkurransekjøkken. Det skal lages to retter med fingermat og en vegetarrett. Så blir det salat og tre varme retter med fisk, kjøtt og vegetar. Til slutt skal det serveres dessert.

Ett vesentlig element gjør hele oppgaven ekstra krevende: Nemlig at all maten skal lages innenfor et meget stramt budsjett. Trolig blir «kostøret» satt et sted mellom 50 og 75 kroner per kuvert. Dette for å gjøre det realistisk i forhold til hverdagen på et stort institusjons-/kantinekjøkken.

Lagene bedømmes etter internasjonale konkurranseregler fra WACS. Det konkurreres etter samme poengsystem som i OL og VM – og det vil være internasjonale dommere.

SMAK 2020 som stolt vertskap

Det nye Norgesmesterskapet skal arrangeres i forbindelse med mat-Norges store happening, SMAK 2020 på Norges Varemesse som går av stabelen 3.-6. mars 2020.

–For SMAK 2020 er det et mål å løfte statusen til alle de kokkene som jobber innenfor en så stor og viktig del av norsk mathverdag. Derfor er vi er utrolig stolte over at NKL velger å arrangere det aller første Norgesmesterskapet for lag i Community Catering her hos oss, sier prosjektleder Torill Engelberg i SMAK 2020.

Mesterskapet får også en ekstra tilleggsdimensjon ved at konkurransen vil inspirere kantinekokker og institusjonskokker til å lære av hverandre.

-Vi tror dette kan bli et viktig bidrag til å løfte matopplevelsen på alt fra sykehjem til bedriftskantiner, avslutter Engelberg.

SMAK 2020 – hvor smaken av et nytt tiår utforskes:

  •  SMAK 2020 arrangeres på Norges Varemesse 3. – 6. mars 2020 og blir Nordens ledende møteplass for nettverksbygging, handel og verdiskaping for alle som jobber med mat og drikke.
  • SMAK 2020 samler hele bransjen – fra lokalprodusert til verdenskjente merkevareleverandører og setter kursen for fremtidens matnasjon overfor beslutningstakere innen hotell, restaurant, café og catering, institusjon og kantine, uteliv, convenience, dagligvare, bakeri og konditori.
  • Parallelt med SMAK 2020 arrangeres HOLDBAR 2020 den 3.-5. mars. HOLDBAR er den viktigste møteplassen for næringsmiddel- og emballasjebransjen.
  • SMAK arrangeres kun hvert tredje år og samler alle som brenner for å skape fremtidens matnasjon. Arrangør er Norges Varemesse i samarbeid med BFSN – Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge og NHO Reiseliv.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR