Brusende druer

FN har utpekt 2011 som det internasjonale kjemiåret.

Bildetekst her…

Målsettingene spenner fra det å bedre forståelsen av kjemi som et verktøy for problemløsning til det å øke interessen for faget. Dette er jo noe jeg også prøver å få formidlet gjennom denne spalten ved å peke på hvordan kjemi kan være nyttig på kjøkkenet. Og denne gangen skal jeg vise at man i tillegg også kan ha det litt morsomt med kjemi på kjøkkenet. Det skal nemlig handle om brusende druer

 

Kremspruteflasker som fylles med fløte og trykksettes med gass er etter hvert blitt så vanlige at de også selges i vanlige kjøkkenbutikker. Gassen som brukes til kremfløte er dinitrogenoksid og denne kjøpes på små engangspatroner som inneholder ca. 8 g gass. Men det finnes også patroner i akkurat samme størrelse som inneholder karbondioksid. Disse er egentlig beregnet for sifonger, men de passer også til kremspruteflaskene. Det var dette som ga meg ideen til å lage brusende druer ved hjelp av en kremspruteflaske. Har man en sifong kan den selvsagt også brukes.

Mange assosierer karbondioksid med global oppvarming. Om den løses i vann gir den opphav til kullsyre som de fleste av oss har et positivt forhold til. Ved å senke temperaturen og øke trykket kan en få mer karbondioksid til å løse seg i vannet. Om vi har hele druer på en kremspruteflaske og deretter fyller den med en patron karbondioksid gir dette et trykk på et par atmosfærer. Lar vi flasken stå noen timer i kjøleskapet vil en del av gassen diffundere inn i druene gjennom hullet der hvor stilken satt. Når man etterpå utligner trykket og tømmer ut druene kan man legge merke til hvordan druene bobler og bruser. Noen druer sprekker til og med på grunn av trykket fra karbondioksiden. Brusen går fort ut av druene, så det er lurt å spise dem med det samme. Slike druer er veldig populært i barnebursdager, og jeg vet av erfaring at voksne også er veldig glad i dem!

Les mer om molekylær gastronomi på http://blog.khymos.org

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR