Over 130 matprodukter ble meldt på i årets Det norske måltid, og nå har en smaksjury smakt, luktet og testet seg gjennom alle sammen. 54 produkter går videre til neste vurdering under Matstreif i Oslo 12.-13. september.
– Vi er overveldet over responsen og det har vært både spennende og utfordrende å finne frem til disse 54 som går videre i konkurransen, sier prosjektleder Sigve Skretting i en pressemelding.
Det norske matfatet
Det norske måltid mobiliserte kraftig for å få frem produkter fra hele landet. Oversikten viser nå at region Vestpå dominerer med 28 produkter som går videre. Sørpå har 14 produkter mens Midti har 8, Østpå 3 og Nordpå 1. En svært kompetent smaksjury gjorde første siling. Juryen var leder på Gastronomisk Institutt, Tommy Raanti, Ryfylkekokken Frode Selvaag, Guro Rognså, PhD-kandidat Måltidets Hus, oldermann i Kokkenes Mesterlaug Rogaland, Anita Løyning og Eirik Thomsen, kokk på det norske kokkelandslaget.
Målet med konkurransen er å øke etterspørselen etter norsk mat og drikke, skape stolthet over norske råvarer og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.
Antall nominerte i årets kategorier er:
Årets meieriprodukt – naturelle og bearbeidet – 9 produkter
Årets det grønne – naturelle – 7 produkter
Årets det grønne – bearbeidet – 8 produkter
Årets kjøtt – naturelle – 5 produkter
Årets kjøtt – bearbeidet – 6 produkter
Årets sjømat – oppdrett naturelle – 4 produkter
Årets sjømat – bearbeidet – 9 produkter
Årets godbit – åpen kategori – 6 produkter
Påmeldte råvarer, bearbeidet og naturelle, skal være til salgs for vanlig forbruker, enten i egen region eller gjennom gardsmatutsalg, butikk og nettbutikker.
– Det er også flott å se at alle regionene er representert. Vi viser vei til det norske matfatet. Det er så mange dyktige produsenter som lager kvalitetprodukter og vi er stolt av å kunne vise dem frem, sier Skretting.
Finalen i Det norske måltid blir under en stor matgalla, Årets Måltid, i Stavanger i januar 2015.
Les mer www.ipaxmat.no